Špijunirali Rumunjsku za ruskog vlasnika?

Uhićeni zaposlenici NIS-a u Temišvaru

Trećeg listopada ujutro započela je koordinirana akcija rumunjske Uprave za istraživanje organiziranog kriminala i terorizma (DIICOT), Teritorijalne službe u Temišvaru, domaće obavještajne službe SRI te vanjske obavještajne službe SIE, uz potporu Žandarmerije, prilikom koje je obavljen pretres devet lokacija – šest u Temišvaru i tri u Bukureštu, među kojima je i sjedište NIS Petrol Romania SRL tvrtke – kćeri kompanije Naftna industrija Srbije – NIS Gazpromnjefta, kao i domovi nekih djelatnika.

Između ostalih, urede i domove odgovorne osobe za sigurnost IT sustava NIS Petrol SRL, te jednog informatičkog inženjera, a obojica su živjeli i radili u Bukureštu. Oni su ispitani putem video-linka. Od ostalih osumnjičenih, četvorica su državljani Moldavije, sa stalnim boravištem u Rumunjskoj.

Prema neslužbenim saznanjima koje iznose rumunjski mediji, predmet istrage je nezakonito pribavljanje i otkrivanje povjerljivih podataka, klasificiranih kao službena tajna, Rusima zainteresiranima za rumunjska naftna i plinska polja.

“Nakon izvršenih pretraga izuzeto je više dokumenata i nosača podataka, a osam osoba privedeno je na ispitivanje u Upravu za istraživanje organiziranog kriminaliteta i terorizma”, priopćilo je DIICOT.

Protiv četiri osobe dovedene na saslušanja (strani i rumunjski državljani), tužitelji Uprave za istragu organiziranog kriminala i terorizma – Teritorijalne službe Temišvar podigli su optužnice zbog počinjenja kaznenih djela odavanja službenih tajni ili podataka čije je objavljivanje zabranjeno, za neovlašteni prijenos računalnih podataka, te njihovo zadržavanje.

Optuženi su kao zaposlenici podružnice multinacionalne kompanije (koji imaju upravljačke ili druge odgovornosti unutar tvrtke, ili nemaju potrebna ovlaštenja za obavljanje određenih poslova unutar te tvrtke), prekršili metodološke norme koje su morali primijeniti sukladno Zakonu o nafti, odnosno procedure koje je propisala Nacionalna agencija za mineralne resurse, i da su poslali podatke koji nisu za javnost o fondu resursa (rezervama minerala) u Rumunjskoj tvrtki iz istog konzorcija u Srbiji.

Prema izvještaju rumunjske novinske agencije Agerpress, istraga je iznimno kompleksna i fokusirana je na istraživanje nafte i plina, koje je NIS Petrol provodio od 2014. godine, kada su započela 3D seizmička istraživanja potencijalnih rezervi nafte i plina u rumunjskom dijelu Banata, i to u mjestima Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob and Sânnicolau Mare.

NIS Petrolu je tada izdata urbanistička dozvola za izgradnju prve istražne bušotine za naftu i plin. Prema dokumentu koji je potpisao tadašnji načelnik općine Dudeştii Vechi, Gheorghe Nacov, bušenje nafte i prirodnog plina trebalo se provoditi na dubini od 2500 metara na zemljištu izvan sela, na površini od oko 2000 metara četvornih, za koje je tvrtka dobila pravo eksploatacije na rok od 15 godina.

Međutim, mještani su spriječili završetak postavljanja istražne bušotine, nakon prosvjeda protiv radova, jer je bušotina bila na udaljenosti manjoj od kilometra od prvih kuća.

NIS Petrol bio je zainteresiran za istražna polja u blizini granice sa Srbijom, prije svega zbog blizine rafinerije nafte u Pančevu. U Rumunjskoj, pored istražnih bušotina, NIS Petrol posjeduje i 17 benzinskih crpki, najviše u zapadnom dijelu zemlje, odakle se gorivo dobavlja iz rafinerije u Pančevu, a dijelom i od Petroma.

Prema pisanju portala rumunjske PRO TV, ime tvrtke NIS Petrol se pojavilo u identičnom skandalu 2014. Tada je jednog srbijanskog geologa granična policija navodno spriječila da iz zemlje iznese podatke i informacije vezane za rumunjska nalazišta nafte i plina.

Kod sebe je imao papirnatu dokumentaciju i elektronički uređaj za pohranu podataka. Istragu su proveli tužitelji Ureda tužiteljstva u županiji Timiș, ali je nakon nekog vremena istraga zatvorena. Srbijanski državljanin nije krivično gonjen.

Ni iz NIS Petrola SRL, kao ni iz NIS Gazpromnjefta se još nisu oglasili povodom ovog slučaja. Međutim, Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je izjavio povodom upada rumunjske policije u sjedište NIS Petrola u Temišvaru i odvođenja nekoliko osoba na ispitivanje, da među njima nema državljana Srbije i da to nema nikakve veze sa Srbijom, prenosi N1.

“U većinskom je vlasništvu Rusije, vidjet ćemo što je bilo, tražit ćemo dodatne informacije od rumunjskih prijatelja”, rekao je Vučić novinarima u Budimpešti, navodeći da je NIS kupio svoje tvrtke “kćeri” u više zemalja, da je sada ta jedna podružnica tvrtke u Rumunjskoj optužena za “špijunažu ili odavanje službene tajne”.

“Samo nam je to falilo. E, sad objasnite da to nema veze sa srpskom državom, izaći će svuda po svjetskim vijestima i bit će NIS iz Beograda, ali što ćete”, izjavio je Vučić, a prenio N1, piše Poslovni dnevnik.