SPD započeo stranačku konvenciju, teme migranti i TTIP

U Berlinu je u četvrtak započela trodnevna stranačka konvencija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na kojoj će glavna tema biti ovogodišnja izbjeglička kriza i mehanizmi za njezino prevladavanje.

Potpredsjednica SPD-a i povjerenica savezne vlade za izbjeglice, migracije i integraciju Aydan Oezoguz pozvala je oko 600 okupljenih predstavnika da na trodnevnoj konvenciji daju “odgovore na izazove aktualnog vremena”. “Posebno je u vrijeme dolaska velikog broja izbjeglica u Njemačku potrebno obraniti socijaldemokratska načela poput slobode, pravednosti i solidarnosti”, rekla je Oezoguz prilikom otvaranja konvencije.

SPD se i dalje zalaže za rješenje izbjegličke krize na europskoj razini. Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, kao i ostali istaknuti socijaldemokratski političari poput ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera, u nekoliko navrata su se zalagali za povećanje pritiska na one zemlje Europske unije koje odbijaju dogovore o raspodjeli izbjeglica unutar EU-a. Velika konvencija SPD-a, koja se održava svake dvije godine, ovaj put se održava pod sloganom “Budućnost Njemačke: sigurno, pravedno i otvoreno prema svijetu”.

Osim pokušaja traženja odgovora na prevladavanje izbjegličke krize, glavne teme kongresa SPD-a, koji je manji partner demokršćanskoj Uniji CDU/CSU u vladi Angele Merkel, biti će njemačka vojna misija u Siriji, rasprava oko Transatlantskog trgovinskog sporazuma (TTIP) kao i reforme politike prema obiteljima te jačanje demokratskih mehanizama u Njemačkoj. Posebno žučna rasprava se očekuje na temu TTIP-a, prema kojem lijevo krilo SPD-a gaji veliku suzdržanost.

U pogledu politike prema obitelji, očekuje se prihvaćanje smjernica za postizanje daljnjih stupnjeva emancipacije alternativnih životnih zajednica poput nevjenčanih parova s djecom ili samohranih roditelja. Na otvorenju konvencije po prvi put nakon 2007. govorio je i bivši predsjednik SPD-a i njemački kancelar Gerhard Schroeder. U petak bi trebalo ponovno biti izabrano i stranačko vodstvo, a promatrači očekuju da će na čelo stranke ponovno stati sadašnji predsjednik Sigmar Gabriel.

Na kraju konvencije u subotu bi inozemni gosti konvencije, među kojima i visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, kao i francuski premijer Manuel Valls te švedski i austrijski premijeri Stefan Loeften i Werner Faymann, trebali raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Europi nakon terorističkih napada na Pariz.

You may also like