SPD prodaje nastupe svojih ministara

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) nudi preko vlastite agencije susrete i razgovore sa socijaldemokratskim ministrima u saveznoj vladi po cijeni od 3 do 7 tisuća eura po terminu, javlja javni servis ZDF u utorak.

“Agencija Media Network GmbH, koja je u vlasništvu SPD-a, nudi poduzećima i lobističkim skupinama susrete s ministrima i istaknutim političarima SPD-a”, javlja ZDF-ov politički magazin Frontal21. Dosad su se klijenti koristili uslugama ministara pravosuđa Heika Maasa, rada Andree Nahles, okoliša Barbare Henricks kao i predsjednika zastupničkog kluba Thomasa Oppermanna i glavne tajnice stranke Katarine Barley.

Frontal21 citira pravne stručnjake koji ovakve oblike zarade smatraju ilegalnim financiranjem političkih stranaka. “Ovo je vrlo inteligentan, ali u konačnici ipak ilegalan način zaobilaženja strogih pravila o financiranju političkih stranaka u Njemačkoj”, rekla je za Frontal21 sutkinja upravnog suda u Konstanzu Sophie Schoenberger.

Oštre kritike na račun SPD-a izrazila je i organizacija LobbyControl. “Političari ne smiju biti na prodaju, a isto tako ne smiju ostavljati ni dojam da su na prodaju”, proučeno je iz LobbyControla. SPD je najmnogoljudnija i najbogatija njemačka politička stranka s vlasničkim udjelom u mnogim poduzećima, posebice u sektoru izdavaštva i tiskara.

You may also like