Spašavanje će dovesti do disolucije konzorcija?

Poslovni dnevnik
Kredit će dodatno otežati dužničko breme kompanije, pa će kasnije biti potrebna dokapitalizacija koja bi opet mogla potaknuti tenzije između dvije vlade koje traju već godinama.

Zrakoplovni prijevoznik Air France-KLM na pragu je dobivanja velike financijske injekcije francuske i nizozemske vlade koja će barem na kratko zaustaviti trvenja između dva partnera. ako navodi Reuters, kompanija je u pregovorima s bankama o kreditu od čak 6 milijardi eura za koji bi jamčile vlade u Parizu i Den Haagu. Novac je tom prijevozniku prijeko potreban s obzirom na „zamrznute“ zračne linije širom svijeta zbog pandemije koronavirusa. Oba prijevoznika ne lete na 90 posto linija.

Prema tvrdnjama upućenih izvora, dvije vlade – obje drže po 14 posto udjela u Air France-KLM-u – ostavile su po strani višegodišnji sukob koji neizravno vode kroz upravni odbor kompanije i pozabavile se financijskom krizom koja je snažno udarila većinu zračnih prijevoznika širom svijeta.

Detalji i iznos kredita još nije finaliziran i podložan je promjenama, tvrde upućeni izvori Reutersa. No, prema najvjerojatnijem scenariju Air France bi mogao dobiti 4 milijarde eura kredita iza kojeg bi stajala francuska vlada dok bi KLM dobio blizu 2 milijarde eura zajma za koji jamči Nizozemska. Glasnogovornica Air France-KLM-a izjavile je tek da je grupacija u stalnim razgovorima s obje vlade, ne otkrivajući više detalja.

Francuska i nizozemska vlada ne skrivaju da su voljne pomoći kompaniji. Kako je prošloga tjedna izjavio nizozemski ministar financija Wopke Hoestra kako je „iznimno važno pomoći ovoj ključnoj kompaniji u teškim vremenima“.

O kolikoj se pomoći radi dovoljno govori podatak da je očekivani iznos kredita tri puta viši od tržišne kapitalizacije kompanije od 2,1 milijardu eura. Već ovo dovoljno govori o veličini teškoća s kojima se suočavaju zrakoplovne kompanije i naporima koje države poduzimaju da im olakšaju „život“. Tako je američka vlada 25. ožujka odobrila 58 milijardi dolara pomoći tamošnjim zrakoplovnim prijevoznicima, dan prije nego što je Singapore Airlines od svoje vlade primio 13 milijardi dolara pomoći. Milijarde eura dobit će i njemačka Lufthansa.

U kreditu Lufthansi njemačka će vlada jamčiti za 80 posto iznosa, dok francuska vlada odbija zahtjeve banaka da jamstva budu viša od 70 posto. Smjernice Europske unije koje se tiču pomoći u pandemijskoj krizi ograničavaju državna jamstva na četvrtinu lanjskih prihoda kompanije. U slučaju Air Francea to znači 4,15 milijardi eura, a za KLM 2,77 milijardi eura. Međutim, kredit bi mogao samo dodatno produbiti sukob francuske i nizozemske vlade.

Podsjetimo, Air France i KLM spojili su se 2004. godine, a više godina spore se oko načina upravljanja kompanijom i strategije njezina razvoja. Ovim „brakom“ mnogo je nezadovoljnija nizozemska strana s obzirom da je KLM konstantno profitabilniji od Air Francea kojem dobit izjedaju i vrlo česti štrajkovi. Sukob je eskalirao prije malo više od godinu dana kada je nizozemska vlada neočekivano povećala udjel u kompaniji kako bi se izjednačila s francuskim udjelom. No, novi veliki kredit značajno će otežati već ionako veliko dužničko breme koje nosi kompanija, a što bi moglo rezultirati dokapitalizacijom tvrtke kada pandemija koronavirusa prođe.

Izgledno je da bi takav scenarij opet potaknuo tenzije između dvije strane, a nije nemoguće da bi doveo i do „razvoda braka“. U tom kontekstu treba istaknuti nedjeljnu izjavu francuskog ministra prometa Jean-Baptistea Djebbarija da je nacionalizacija Air Francea „jedna od mogućnosti koju ne odbacujemo“, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments