Home Ekonomija Španjolski javni dug nadmašio vrijednost BDP-a

Španjolski javni dug nadmašio vrijednost BDP-a

by Agencije

Španjolski javni dug premašio je u prvom tromjesečju vrijednost bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuvši najvišu razinu u 20 godina, objavila je u srijedu središnja banka.

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dosegnuo je u prvom tromjesečju ove godine 100,5 posto, u odnosu na 99,2 posto na kraju 2015. godine, priopćila je banka. Dug je i u prvom prošlogodišnjem tromjesečju premašio simboličnu granicu od 100 posto i iznosio je 100,2 posto BDP-a.

Javni dug Španjolske iznosio je na kraju ožujka ove godine 1.090 milijardi eura. Oko duga i proračunskog manjka lome se koplja uoči parlamentarnih izbora koji će se održati krajem mjeseca, osobito nakon što je tehnički premijer Mariano Rajoy obećao da će smanjiti poreze. Njegova konzervativna vlada obećala je da će do kraja godine smanjiti javni dug na 99,1 posto BDP-a a proračunski manjak na 3,6 posto BDP-a.

Iako je gospodarstvo ponovo krenulo uzlaznom putanjom, španjolski proračunski manjak iznosio je prošle godine pet posto BDP-a, znatno premašivši zacrtanih 4,2 posto, dogovorenih s Europskom komisijom. Sredinom svibnja Bruxelles je ipak odgodio disciplinske mjere protiv Madrida i produljio za godinu dana – do 2017. – rok u kojem Madrid mora dosegnuti zacrtanu razinu proračunskog manjka od 2,5 posto. Nadležni europski povjerenik Pierre Moscovici kazao je da nije pravi trenutak za poduzimanje dodatnih mjesta između ostalog i zbog predstojećih izbora.

Related Posts