Home Ekonomija Španjolske željeznice štrajkaju protiv privatizacije

Španjolske željeznice štrajkaju protiv privatizacije

by Agencije

U Španjolskoj u petak vozi minimalni broj vlakova nakon što su državna kompanija za upravljanje željeznicama Renfe i sindikat vlakovođa odlučili stupiti u jednodnevni štrajk tražeći zaustavljanje privatizacije, odgodu otvaranja tržišta stranoj konkurenciji i zapošljavanje dodatnih radnika.

Štrajk se poklapa s masovnim povratkom građana s godišnjih odmora te rekordnim brojem stranih turista u Španjolskoj. Glavni sindikat kompanije Renfe, CCOO, traži od vlade zaustavljanje najavljene prodaje poslovanja s teretima te zahtijeva produljenje roka za otvaranje putničkog prijevoza stranoj konkurenciji. Sindikat poziva i na dodatno zapošljavanje jer, kako ističe, kompaniji nedostaju 1.125 radnika.

Sindikat upozorava i da proračun za iduću godinu „potvrđuje nedostatak projekta koji bi garantirao očuvanje snažne javne kompanije s budućnošću, kao što se radi drugdje u Europi“. Njihov štrajk se poklapa sa štrajkom sindikata vlakovođa Samef koji neće voziti niti 11., 14. i 15. rujna. Tvrde da je zaustavljanje vlakova „jedini izlaz nakon tromjesečnog pregovaranja“ te da će se štrajk nastaviti i u idućim danima ukoliko vlada ne ponudi rješenja za njihove zahtjeve.

Vlada desnog centra je za iduću godinu najavila prodaju 49 postotnog udjela u Renfeovoj tvrtki za prijevoz tereta, a kao mogući kupci spominju se njemački Deutsche Bahn i francuski SNFC. Krajem godine se održavaju parlamentarni izbori pa će organiziranje natječaja, ili pak odustajanje od prodaje, biti zadatak buduće vlade. U prvih šest mjeseci ove godine španjolski vlakovi su prevezli rekordnih 15 milijuna putnika, milijun više nego u istom razdoblju prošle godine. Ovo ljeto Španjolska bilježi rekordan broj stranih turista koji zbog nestabilnosti na sjeveru Afrike i krize u Grčkoj masovno dolaze u ovu mediteransku zemlju. Na budućoj vladi će biti i najavljena kupnja 40 novih vlakova procijenjenih na 1,1 milijardu eura.

Related Posts