Španjolska vlada ulaže u proizvodnju mikročipova

Ministarstvo gospodarstva

Španjolska vlada odobrila je plan ulaganja 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., izjavila je u utorak ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.

Plan se većim dijelom oslanja na europska sredstva za pomoć poslije pandemije usmjerena prema digitalnoj ekonomiji i potražnji nastaloj nestašicom čipova.

Prošlog mjeseca je premijer Pedro Sanchez najavio ulaganja od 11 milijardi eura.

Neočekivani porast potražnje tijekom pandemije i problemi u lancu opskrbe stvorili su prošle godine svjetsku nestašicu mikročipova i prisili velik broj raznolikih globalnih proizvođača da uspore proizvodnju. To nije zaobišlo ni Španjolsku u kojoj su proizvođači automobila Volkswagen i Renault djelomično zaustavili rad montažnih linija.

Planom će financirati i izgradnju tvornice za proizvodnju poluvodiča u vrijednosti od 9,3 milijarde eura. Ulagat će se i u istraživanja i razvoj uz 1,1 milijardu eura subvencija, dok će 1,3 milijarde eura biti dodijeljene za razvoj dizajna čipova.

Nedostatak podrške, predanosti, vizije ili čak koherentne strategije bili su neki od razloga zašto industrija čipova dosad nije bila prisutna u Španjolskoj, dodala je Calvino.

You may also like