Španjolska i dalje bez vlade

Socijalist Pedro Sánchez (43) suočit će se u petak navečer s glasovanja parlamenta o njegovoj kandidaturi za premijera, u novom pokušaju da Španjolska dobije vladu, no sasvim je izgledno da će ga, kao i u srijedu, odbiti ostale stranke.

U srijedu su njegove ambicije ugušile Narodna stranka desnog centra, tehničkog premijera Mariana Rajoya, i nova stranka Podemos, glasavši protiv predložene vlade. Sánchez je dobio glasove jedino svoje Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE) i koalicijskog partnera, stranke centra Građani, što mu je donijelo 130 od ukupno 350 glasova u parlamentu. Španjolska se nakon izbora, održanih 20. prosinca, nalazi u dosad nezabilježenoj situaciji, u kojoj četiri vodeće stranke ne uspijevaju postići sporazume te ovu mediteransku zemlju vode prema novim izborima u lipnju.

Sánchez u petak navečer treba tek jednostavnu većinu, odnosno više glasova „da“ nego „ne“, dok je u srijedu morao dobiti 176 od 350 glasova. Drugim riječima, PSOE i Građani preuzet će vlast ukoliko se od glasovanja suzdrže Narodna stranka, sa 123 mjesta ili Podemos, sa 69. No obje stranke su poručile da će ponovno glasovati ‘protiv’, čime je Sánchez pred drugim propalim pokušajem. „Smatramo da je Sánchez izbačen iz igre“, izjavila je Andrea Levy, članica Narodne stranke. Podemos, stranka koja se protivi mjerama štednje i traži pravo na održavanje referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, također će odbiti Sáncheza. Ta stranka želi uspostavljanje lijeve vlade zajedno s PSOE-om i Ujedinjenom ljevicom, a u tom slučaju bi PSOE morao raskinuti sporazum sa strankom Građani. „Sánchez može postati predsjednik vlade jedino ako predstavi novu vladu promjena. Mislim da mu je to jasno rečeno u srijedu, a jasno će mu biti rečeno i večeras“, izjavio je u petak glasnogovornik Podemosa u parlamentu Iñigo Errejón.

Ako propadne Sánchezov drugi pokušaj, kralj Felipe VI može ponuditi mandat za formiranje vlade tehničkom premijeru Rajoyu, koji je to već odbio, iako je na izborima bio dobio najviše glasova. Niti njegova stranka ne dobiva dovoljnu potporu ostalih u parlamentu. Španjolska mora dobiti vladu do 2. svibnja ili će Španjolci na nove izbore u lipnju. Zemlja s 21 posto nezaposlenih nalazi se uz bok Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru i Portugalu po broju osoba za koje nema posla. U posljednjih 35 godina na vlasti su se mijenjale Narodna stranka i PSOE, a na izborima u prosincu nove stranke Podemos i Građani promijenile su do tada tradicionalno dvostranačje otežavajući uspostavljanje vlade.

You may also like