Španjolci mitom do gradnje vjetroelektrana u Crnoj Gori

Pojedini visoki crnogorski dužnosnici navodno su uzeli mito u poslu gradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Na sumnju u korupciju navode podaci dostupni Izaslanstvu EU, a u koje je crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) imao uvid., piše Poslovni dnevnik. Riječ je o poslu koji je u srpnju 2010. godine vlada Crne Gore ugovorila s poznatom španjolskom kompanijom Fersa Energias Renovables i partnerskom tvrtkom Čelebić, vlasnika Toma Čelebića iz Podgorice. Prema ugovoru, državno zemljište je dano u zakup na razdoblje od 20 godina za izgradnju 23 vjetroelektrane snage do 46 megavata, a vrijednost cijelog projekt procijenjena je na 75 milijuna eura. Iako su dobivene sve potrebne dozvole, posao nije realiziran, tj. još nije izgrađena nijedna vjetroelektrana.

Dobili samo prvu ratu
Međutim, Fersa Energias Renovables je u veljači prošle godine, bez dodatnih obrazloženja, prodala taj posao za 2,9 milijuna eura tvrtki Cifidex, koja je u vlasništvu britanske kompanije Vestigo Capital. Prema podacima CIN-CG-a, Fersa Energias Renovables mito je dala preko podgoričke kompanije BWP Montenegro. Dokumenti do kojih je došao CIN-CG pokazuju da postoji ugovor između te dvije tvrtke potpisan u Barceloni 2007. godine, prema kojem se BWP Montenegro obvezao da će španjolsku kompaniju dovesti u poziciju da s vladom Crne Gore zaključi ugovor o gradnji vjetroelektrana na Možuru.

Osnivač tvrtke BWP Montenegro je Alex Requesens Pallerola, dok je kao ovlašteni zastupnik upisana Milena Popović, kćer Danila Popovića, bivšeg predsjednika Odbora direktora Saveza sindikata Crne Gore i sadašnjeg direktora Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI). Ona je kasnije postala i jedan od vlasnika BWP Montenegro, koja je u međuvremenu ugašena. Da bi Fersa Energias Renovables dobila posao preko BWP Montenegro moralo se navodno podmititi neke osobe, među kojima i pojedince na visokim državnim pozicijama.Naime, u Podgorici je u 2008. osnovana kompanija Mozura Wind Park, kako bi se realizirao taj projekt, a u toj tvrtki Milena Popović bila je izvršna direktorica. Međutim, CIN-CG došao je do podatka da Fersa po dogovoru nije isplatila državljana Crne Gore P.V. i Španjolske C.C.P., koji su u tri rate trebali dobiti nekoliko milijuna za posredovanje u izgradnji vjetroelektrana. Ali, dobili su navodno samo prvu ratu koja je isplaćena preko njemačke Deutsche Bank.

Otezanje sudova
Da bi dobili obećan novac, jer je španjolska tvrtka potpisala ugovor s vladom Crne Gore, P.V. i C.C.P. su u listopadu 2012. godine u Kotoru podnijeli tužbu protiv kompanija BWP Montenegro, Fersa Energias Renovables i još najmanje jedne pravne osobe.  Taj se sud proglasio nenadležnim, pa su u kolovozu 2013. podnijeli novu tužbu Osnovnom sudu u Podgorici, ali do danas nije održano ni pripremno ročište, a pravosuđe o tome nije obavijestilo tužiteljstvo. Tako su godinama od očiju javnosti i tužiteljskih organa sakrivani podaci o navodnoj milijunskoj visokoj korupciji u poslu izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura.

Odgovarajući na pitanje zašto još nije održano pripremno ročište, glasnogovornica suda Anja Krkeljić rekla je da je zbog dužeg bolovanja i promjene funkcije prethodne dvije sutkinje predmet 14. siječnja 2015. zadužila sutkinja Jelena Vulović. Prema njenim riječima, pripremno ročište, zakazano je za 14. rujan ove godine, ali je sutkinja osam dana prije zakazanog ročišta otišla na bolovanje, pa je početak suđenja odlagan već dva puta. Na pitanje je li Osnovni sud u Podgorici dostavljao tužiteljstvu informacije o predmetu protiv BWP-a i Ferse, budući da postoje sumnje u postojanje visoke korupcije, glasnogovornica je rekla da u ovoj fazi postupka, u kojoj nije održano pripremno ročište, nije bilo prilike za predlaganje i provođenje  dokaza.

Gradnja gubitašima s Malte
Iz crnogorske vlade su krajem prošle godine priopćili da su zadovoljni što je posao gradnje vjetroelektrana u listopadu prošle godine preuzela državna kompanija s Malte Enemalta plc, u kojoj vlada Malte ima 33 posto. Kako je ta državna kompanija s Malte, koja je prema podacima malteškog Independenta “bilježila gubitke izrešetana dugovima”, ušla u posao u Crnoj Gori nije jasno, a nositelj posla oko gradnje vjetroelektrana je podgorička kompanija Mozura Wind Farm, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments