Spajanje elektroenergetskih mreža na Sredozemlju

Cipar, Grčka i Irael

Cipar, Grčka i Izrael potpisali su u ponedjeljak inicijalni sporazum o polaganju najdužeg podmorskog kabla na svijetu, kojim će kroz Sredozemno more povezati elektroenergetske mreže.

Kabel će imati kapacitet od 1000 do 2000 megavata, bit će dug oko 1208 kilometara, najduži na svijetu, a mjestimično će biti položen na dubini od 2700 metara, što ga također svrstava na svjetski vrh, ističe izraelsko ministarstvo energetike.

Euroazijski konektor osigurat će Izraelu “strujnu potporu elektroenergetskih mreža na europskom kontinentu u slučaju krize”, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steintz, a poduprijet će i kapacitete Izraela za pojačano oslanjanje na proizvodnju struje iz energije Sunca.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2024. godine, navode u izraelskom ministarstvu.

Europska unija dodijelila je Euroazijskom interkonektoru status “projekta od zajedničkog interesa” i spremna je sudjelovati u njegovom financiranju, ističe izraelsko ministarstvo.

Ciparska ministrica energetike Natasa Pilides naglasila je pak da je konektor “odlučujući korak prema okončanju energetske izolacije otoka, a time i ovisnosti o teškim gorivima”.

Prva faza projekta predviđa polaganje kabla i gradnju konverterskih stanica, uz procijenjenu vrijednost radova od 2.5 milijardi eura. Druga faza uključuje udvostručivanje kapaciteta veze na 2000 megavata.

You may also like

0 comments