Spajanje Deutsche Boers i LSE ograničit će tržišno natjecanje?

Europska komisija upozorila je u srijedu da bi predloženo spajanje frankfurtskog i londonskog tržišta dionica moglo ograničiti tržišno natjecanje u ključnim aktivnostima financijskih tržišta.

Predloženo spajanje značilo bi povezivanje aktivnosti dvije kompanije u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji, te povezivanje nekoliko najvećih klirinških kuća u Europi, čime bi nastao uvjerljivo najveći burzovni operater u Europi, konstatiraju u Komisiji. Posebno izdvajaju bojazni da bi se time ograničilo tržišno natjecanje u poslovima kliringa, budući da bi u tom segmentu spajanjem dvije kompanije nastao najveći obračunski fond u svijetu vrijedan 150 milijardi eura. Problematičan je i segment izvedenica.

Lobističko Europsko udruženje ulagača upozorilo je prošlog mjeseca na opasnosti gotovo pa monopolističkog tržišta dionica koje bi moglo diktirati visinu pristojbi za uvrštenje u burzovnu kotaciju i ograničiti tržišno natjecanje. “Financijska tržišta obavljaju ključnu funkciju za europsko gospodarstvo. Moramo se pobrinuti da tržišni sudionici i dalje imaju pristup infrastrukturi financijskog tržišta po konkurentnim uvjetima”, istaknula je u priopćenju povjerenica EK Margrethe Vestager.

Iz Bruxellesa su poručili da će u iduća četiri mjeseca nastojati utvrditi bi li spajanje Deutsche Boerse i LSE također osjetno ograničilo tržišno natjecanje u njemačkoj trgovini dionicama i bi li kreiralo poziciju na rubu monopola u segmentu terminskih ugovora za pojedine dionice i opcija baziranih na talijanskim dionicama.

U Deutsche Boerse i LSE-u očekivali su takvu ocjenu Europske komisije i predviđa se da će ponuditi ustupke kako bi otklonili dvojbe Bruxellesa. Neki od tih ustupaka mogli bi poništiti temeljne razloge za njihovo povezivanje, napominje Reuters.

Predloženo spajanje već je zazvonilo na uzbunu u Francuskoj, Belgiji, Portugalu i Nizozemskoj, gdje posluje konkurentski operater Euronext. Komisija će konačnu odluku o predloženom spajanju, vrijednom 28 milijardi dolara, donijeti do 13. veljače iduće godine. Taj će rok biti produljen nakon što kompanije ponude ustupke.

You may also like