S&P podigao kreditni rejting Grčke

Agencija Standard & Poor’s blago je podigla kreditni rejting Grčke, poručivši kako očekuje da će zemlja ispuniti uvjete iz paketa međunarodnog financiranja. Ocjena grčkog duga podignuta je iz ‘CCC+’, koja inače signalizira značajne rizike u slučaju – po naravi visoko špekulativnih – ulaganja u takav dug, u ‘B-‘, kojom je ulaganje u takav dug označeno samo kao visoko špekulativno.

Prognoza za grčki rejting je stabilna, navodi se u izvješću.Grčka vlada dokapitalizirala je sistemski važne banke i prošlog ljeta pokrenula je mjere konsolidacije proračuna, primjećuju u Standard & Poor’su. Gospodarstvo se pak pokazalo otpornijim no što se mislilo, unatoč višestrukim šokovima. U agenciji očekuju da će Grčka ispuniti uvjete iz odobrenog paketa financiranja, čime će se otvoriti put raspravama o službenom otpisu duga.

Predviđaju također da će neto dug opće države dodatno porasti, na 187,4 posto BDP-a, ponajprije zbog prognozirane stagnacije gospodarstva u ovoj godini. Primarni višak trebao bi ove godine iznositi 0,4 posto BDP-a i porasti blizu dva posto BDP-a do 2019. Koja god politička skupina bila na vlasti, Grčka će uglavnom ispunjavati uvjete iz programa podrške koji joj je odobrila eurogrupa, procjenjuju u S&P-u.

Odvojeno je krajem prošlog tjedna agencija potvrdila i važeće ocjene češkog državnog duga, uz stabilnu prognozu. Češko gospodarstvo prolazi kroz razdoblje relativno snažnog gospodarskog rasta a stanje u javnim financijama sve je bolje, primjećuju u S&P-u. Upozoravaju ipak na starenje populacije koje po njima predstavlja rizik za proračun u budućnosti.

You may also like

0 comments