Šonje: Živi zid je do apsurda doveo politiku HDZ-a i SDP-a

Ekonomski analitičar Velimir Šonje bio je gost Pressinga s Petrom Štefanićem. 
 Jesmo li ekonomski neuspješna zemlja?

Relativno da. Prilično je dramatično. Slovenija i Češka daleko ispred nas, Poljska i Slovačka su nas prestigle, kao i tri baltičke zemlje.

Zašto bi mi bili usporedivi s njima u ekonomskom smislu?

Socijalizam u Poljskoj je bio neuspješan, gospodarsvo im je konstantno propadalo. 80-ih smo imali ideju da su Poljaci siromasi, ali to je kratka epizoda u Poljskoj povijesti.

Jesu li Hrvati svjesni da smo na začelju postkomunisitičkih zemalja po napretku?

Bugarska ni po jednom pokazatelju nije blizu Hrvatske. Rumunjska je prema BDP-u približila, ali ako gledamo ukupni standard nisu nas stigli. Ali, to je ogromno upozorenje, kao i Turska.

Kako sad ubrzati rast?

Slovačka je 9 godina prije nas ušla u EU. Uvela euro i aktivno privlačila strane ulagače. Danas je zamlja koja proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika. Hrvatska se ne doima kao zemlja koja je sposobna za takve zaokrete. Kod nas postoje političke blokade. Imamo sustav (državna poduzeća, proračun…) koji predstavlja teret za gospodarstvo i građane koji nadmašuje bilo koji u istočno Europi. Imamo konstantan rast poreznog opterećenja. Kad kriza udari, morate smanjiti poreze, a oni su digli poreze…

Javne reforme?

Simbolika, to je nešto što smo trebali imati prije 20 godina. Jedino što se događa je liberalizacija poslovnih propisa. Javna poduzeća su rak-rana. Preko 100.000 zaposlenih, jedan dio zaštićen, dio nema racionalnost da postoje u okviru državng sektora. S aviokompanijom imamo ogromnih problma, ona se ne razvija. Država ne mora imati aviokompaniju, države imaju problema s aviokompanijama. nitko ih ne drži da u njih ulaže novac poreznih obveznika.

Koja je logika da država ima svoju banku?

To nisu ideološka pitanja. Mogu postojati razlozi da država intervenira na tržištu kredita. Zato ima HBOR, to je državna banka koja djeluje kao razvojna banka. I to je to. Kroz to država realizira svoju politiku, ne trebaju joj još tri banke.

Velika koalicija?

Ne mislim da je to nemoguće. Ne znam zašto se misli da bi trebalo doći do toga da bi se napravile reforme. Uvijek će biti netko u oporbi tko će reforme “bužiti”. Polazi se od pretpostavke da se dvije stranke trebaju dogovoriti da bude “to je to”. Da su ozbiljne stranke i da vjeruju u njih, i HDZ i SDP bi to mogli provesti. Ne oduševljava me ideja o velikoj koaliciji. Dopuštam da bi ta vlada bila bolja od pojedinačnih, ali ne vidim razlog za to.

Živi zid?

Iz uže ekonomske perspektive ih se ne može komentirati. Do apsurda je doveo nešto što su radili i HDZ i SDP. Tu nema ničeg bitno novog. Jedino što je novo, oni su od Oraha preuzeli marihuanu, chemtrailse, cirkularnu ekonomiju… i začinili su to onim što je najtragičnije, antieuropskom pričom. Za mene oni predstavljaju okretanje prema Rusiji i Kini, izlazak iz EU. I tu priča počinje i završava. Ne shvaćam kud se hoće ić. EU je tržište od 500 milijuna ljudi. Zemlja od 4 milijuna ljudi ne može biti sama za sebe, mora biti otvorena.

 

You may also like

0 comments