Šonje: Ne dao vam Bog da izaberete stabilnu vlast!

Povodom sve učestalijih medijskih pohvala tehničkoj vladi i ministru financija Zdravku Mariću zbog zaduživanja s niskom kamatom, na društvenim se mrežama oglasio ekonomski analitičar iz tvrtke Arhivanalitika Velimir Šonje. Njegov status prenosimo u cijelosti. 

“Svi znate tko je Hal 9000, računalo «napucano» umjetnom inteligencijom iz Odiseje 2001. Međutim, ne znate zašto i kako bi Hal trebao postati hrvatski premijer, kao što ne znate niti je li Hal već bio hrvatski premijer. Evo i zašto.

Mediji i fejs prepuni su pohvala Mariću «koji se uspješno zadužio», kratkoročno po 0,7% (je, baš je sebe zadužio). To je tek jedna u seriji pohvala njemu (pa i Oreškoviću) u zadnjih nekoliko mjeseci. Hvali ih se i zbog toga što se deficit smanjuje, a javni dug više ne raste kao ranije.

Ni jedno ni drugo nema puno veze s njima.

Kratkoročne kamatne stope rezultat su europske i domaće monetarne politike. Umjesto da se napiše da se Marić uspješno zadužio, trebalo bi pisati da nas kreditori povoljnije kreditiraju.

Deficit proračuna se smanjuje zbog: (1) gospodarskog rasta koji je rezultat spleta vanjskih okolnosti (pa se proračun puni bolje od očekivanja) i (2) najprije trusne pa raspadnute vlade, zbog čega se interesne skupine i notorni državni potrošači nisu stigli organizirati i zahuktati (što oni u pravilu čine u uvjetima «stabilnih političkih okolnosti» kakve su do sada preferirali hrvatski birači).

Dakle, i u jednom i u drugom slučaju, stvarni akteri koji oblikuju procese su neki drugi; najčešće ona amorfna masa ljudi i događaja u složenim međuodnosima, koju nazivamo «tržište» (ono vanjsko, naravno) i «glasači» (oni unutarnji, dakako).

Jednu stvar ipak treba pohvaliti: Marić do sada kao ministar uistinu nije napravio niti jednu vidljivu pogrešku. On, naprosto, profesionalno radi svoj posao, u danim okolnostima (barem mi tako izgleda, onoliko koliko sam pratio). A to nije lako! (Najozbiljnije, nisam ciničan).

Kao što nije lako biti dobar software. Međutim, dobar software ne hvalite. Ne zahvaljujete se i ne divite vašem Halu, pametnom telefonu, svaki puta kada uz puno rizika i napora uspješno pošalje sms.

Drugim riječima, tehnički profesionalizam u vođenju procesa trebao bi se podrazumijevati. U razvijenim društvima se i podrazumijeva. To što se mi ovdje čudimo tome kao pura dreku, samo je naš problem.

Nameće se zaključak: trebamo dobar, pouzdan i profesionalan software za upravljanje državom. Jedan solidan ekspertni sustav. Jer, daleko smo mi od neke kreacije (koja je, u konačnici, i zasad, imanentno ljudska). Ekspertni sustavi danas mogu biti dovoljno dobri da donose bolje odluke od naših političkih kreatora kakvi desetljećima tutnje napaćenom zemljom.

Dakle, Hala za premijera!

Ali, ups … Kao što znamo, Hal je bio prilično pametan. Pa je na kraju malo prolupao, pobio neke ljude, i tako (kako to obično biva i u stvarnom životu). Zato ga je Bowman morao, hm, isključiti.

Stoga pitanje nije samo tko bi bio dobar Hal za premijera, nego je pitanje nismo li Hala možda već imali?

Kako pišem, priča mi se više izgleda poput logičke petlje. Nešto poput onih Esherovih slika gdje ne znaš koje stepenice idu gore, koje dolje, i gdje je početak, a gdje je kraj.

Nevolja je što svaki tekst mora završiti na kraju. Stoga sa zadovoljstvom (na kraju) javljam da smo i dalje na stazi koja je najavljena pred nekoliko mjeseci (neki od postova niže); ako se EU nastavi gospodarski oporavljati, trebamo dvije godine političkih turbulencija da dovedemo javne financije u red, onako spontano i slučajno. Bližimo se pola puta i brojke koje je spomenuti Marić objavio krajem srpnja potvrđuju da smo negdje blizu polovice puta.

Zato, ne dao vam bog da nesretnog 11.9. izaberete neku stabilnu vlast”, uskliknuo je Šonje na Facebook profilu.