Šonje kao ekonomski anti-Raguž

Jedan članak u Glasu Koncila o položaju žena u Rimokatoličkoj crkvi i društvu, podigao je veliku prašinu. Danas se o toj temi na oglasio ugledni ekonomski analitičar iz Arhivanalitike Velimir Šonje. Pročitajte njegovu objavu.

“Naišao sam na podatak (nema za Hrvatsku nego za U.K.) da se prosječno vrijeme koje žene provode obavljajući kućanske poslove dugo nije promijenilo. Recimo, stotinu godina. To je čudno: tehnološki napredak u kućanstvima bio je najveći upravo u poslovima koji su ženama ranije uzimali najviše vremena. Pojavile su se perilice, sušilice, mikrovalke, usisači i sl. Očekivalo bi se da će se prosječno vrijeme provedeno u obavljanju kućanskih poslova u takvim uvjetima smanjiti.

Ali, nije. Žene nisu zadržale istu razinu proizvodnje kućanskih usluga smanjujući angažirano vrijeme zahvaljujući novim tehnologijama, nego su u prosjeku povećale proizvodnju usluga u kućanstvu. Zadržale su vremenski angažman na približno istoj razini kao i ranije, ali na novim tehnologijama.

Kako to objasniti? Moguće tumačenje glasi da žene pretjeruju s nekim stvarima po kući.

Uzmimo za primjer pripremu hrane. Nakon pada prosječnog broja djece i rasta produktivnosti rada u pripremi hrane, žene koje vole pripremati hranu proširile su broj prigoda za zadovoljenje iskonske potrebe za kuhanjem. Češće nego u ranijim generacijama prijatelje se poziva u kuću na jelo. Priređuje se veći broj sve složenijih jela. Puno vremena se provodi u studiranju kuharica i TV emisija o kuhanju, pa se razmišlja o primjeni tuđeg iskustva, itd. Sve se to čini, ne bi li se u podsvjesnoj satnici i dalje zabilježio adekvatan vremenski doprinos zadovoljenju temeljnih potreba skupine za hranom. Međutim, stvarna dodatna korist koja nastaje na taj način neusporedivo je manja nego nekada, kada je priprema dovoljno zdrave hrane značila pitanje života i smrti.

Drugi se primjer odnosi na održavanje čistoće u domu. Oko 1950.-1960. domovi su (opet u prosjeku) bili puno čišći nego početkom XX st. Napredak s čišćenjem nastavio se u i u toku zadnjih pedesetak godina (uvodi se redovito zaprašivanje protiv insekata, izvlačenje prašine iz svakog ugla, a neka svjedočanstva govore da danas postoje žene koje površinski blago usisavaju zidove). Međutim, nema dokaza da je povećanje čistoće u zadnjem razdoblju utjecalo na poboljšanje zdravstvenog stanja ukućana. Čak je i estetski napredak zbog čišćenja vrlo mali ili posve izostaje u toku zadnjih nekoliko desetljeća. Jer, zaista, u čemu je razlika ako u madracu imate 1,600 umjesto 1,600,000 grinja, jeste li ih u stanju prebrojati?

Može se zaključiti: žene danas (u prosjeku) pretjeruju po kući. Bolje bi bilo da se opuste i provedu više vremena čitajući ili gledajući TV, ili u nekim drugim društvenim aktivnostima”, napisao je Šonje.

Cijelu objavu sa Šonjina Facebook profila pogledajte u nastavku.