Solidni pokazatelji podigli svjetske burze

U fokusu Hong Kong
Na Wall Streetu su u srijedu glavni dionički indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući solidnim gospodarskim pokazateljima i optimizmu investitora oko rješavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, no uz nešto skromnije trgovanje uoči produljenog vikenda zbog Dana zahvalnosti.

U četvrtak je u SAD-u praznik – Dan zahvalnosti te će tržišta biti zatvorena. Ovo doba godine uobičajeno je dobro za dionice. Podaci iz almanaha burzovnih trgovaca ukazuju da je Dow u srijedu prije Dana zahvalnosti pao svega 16 puta u proteklih 66 godina.

U zadnjih mjesec dana, poduprti očekivanjima da će pregovori između SAD-a i Kine rezultirati trgovinskim sporazumom, indeksi su znatno porasli – Dow i S&P u plusu su više od 4 posto, a Nasdaq za više od 5 posto.

Najnoviji, revidirani podaci ukazuju da je američki gospodarski rast u trećem tromjesečju bio nešto veći nego se ranije procjenjivalo, odnosno iznosio je 2,1 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,9 posto.

Nadalje, povećanje potrošnje u listopadu ukazuje da će najveće svjetsko gospodarstvo vjerojatno i u četvrtom tromjesečju postići umjereni rast. Također, nove narudžbe industriji porasle su za 0,6 posto u listopadu, najviše u zadnjih 9 mjeseci, dok su analitičari očekivali njihov pad za 0,8 posto.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da SAD završava posao na sporazumu koji će okončati 16-mjesečni trgovinski rast, dodatno je ojačala optimizam ulagača na Wall Streetu.

No, obujam trgovanja bio je najslabiji od početka godine, uoči Dana zahvalnosti. Ukupno je na svim američkim tržištima vlasnika promijenilo 5,57 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 trgovinskih dana prosjek iznosio 7,06 milijardi. Američke burze neće raditi u četvrtak i petak.

Na deviznim tržištima dolar i valute gospodarstava više izloženih izvozu u četvrtak su se prodavale, a kupovale su se valute koje se smatraju sigurnim utočištem u nemirnim vremenima, poput japanskog jena. Zakon koji je Trump potpisao sadrži prijetnju sankcijama u slučaju kršenja ljudskih prava, a traži i zaštitu autonomije Hong Konga.

Kina taj Trumpov potez smatra miješanjem u njezine unutarnje stvari. Uvođenjem protumjera, pribojavaju se ulagači, mogli bi se zakomplicirati napori da se okonča 16-mjesečni trgovinski rast između dva najveća svjetska gospodarstva.

Cijena zlata, također sigurnog utočišta za kapital, porasla je. S druge strane, na naftnim tržištima cijene barela su oslabile – na američkom za 0,43 posto, na 57,86 dolara, a u Londonu na 63,86 dolara.

Peking je u četvrtak objavio da je pozvao na konzultacije američkog veleposlanika u Kini, te je zatražio od Washingtona da “ne provede” zakon koji je u srijedu potpisao predsjednik Donald Trump kojim se podržavaju prosvjedi u Hong Kongu.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng izrazio je veleposlaniku Terryju Branstadu “čvrsto protivljenje” svoje zemlje i zatražio od Washingtona da “ispravi pogrešku” kako ne bi “dodatno naštetio kinesko-američkim odnosima i suradnji”, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

You may also like

0 comments