Solarni zrkoplov krenuo na put oko svijeta

Abu Dhabi – Solarni zrakoplov Solar Impulse-2 krenuo je na svoj povijeni put oko svijeta. Poletio je iz Abu Dhabija i krenuo na istok prema gradu Muscatu u Omanu.

U slijedećih pet mjeseci avion će letjeti od kontinenta do kontinenta, a pri tome će preletjeti Pacifik i Atlantik. Pilot koji upravlja zrakoplovom je Andre Borschberg, a poletio je u 7:12 sati po lokalnom vremenu. Pilotske dužnosti će dijeliti sa svojim sunarodnjakom, Švicarcem Bertrandom Piccardom. Planirano je zaustavljanje na različitim lokacijama širom svijeta kako bi se piloti odmorili, a zrakoplov  održavao. “Uvjeren sam, imamo poseban avion. Mora biti takav kako bi nas nosio preko velikih oceana. Mogli bismo letjeti pet dana i pet noći kako bismo uspjeli u tome. Bit će to veliki izazov”, izjavio je pilot Borschberg prije polijetanja.

Danas će zrakoplov do Omana preletjeti 400 km, za što je potrebno oko 12 sati. Raspon krila iznosi 72 metra, što je u odnosu na krila Boeinga 747 šire. Težina zrakoplova iznosi 2,3 tone. Na gornjoj površini krila je postavljeno 17.000 solarnih ćelija, kao i litij-jonske baterije, koje osiguravaju dovoljno energije za let tijekom noći. Piloti će biti smješteni u maloj kabini zapremine 3,8 prostornih metara.