Solarni paneli u Srbiji još uvijek nisu isplativi

Ministarstvo rudarstva i energetike

Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije omogućit će potrošačima koji postave solarne panele na krovove svojih kuća da umjesto pasivnog kupca postanu aktivni sudionici na tržištu, tvrde u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

S druge strane, iz redova stručne javnosti mogu se čuti ocjene da je za većinu kućanstava ta investicija neisplativa zbog niske cijene električne energije koja ne jamči zaradu, piše Danas.

Kućanstva mogu instalirati solarne panele koje će koristiti za vlastitu opskrbu električnom energijom, pri čemu će višak struje moći isporučiti u elektroenergetski sustav ili uskladištiti u vlastitim skladištima za kasnije korištenje.

Građani od toga mogu imati izravnu korist, odnosno manje račune za potrošenu električnu energiju. Naime, ako kupac koji je i proizvođač, tijekom jednog meseca potroši manje električne energije nego što je proizvede razlika će se prenijeti u sljedeći mjesec, kao oblik zajamčene pretplate, odnosno tu količinu struje potrošač će koristiti kasnije.

Kada ne proizvede dovoljno struje iz svojih solarnih panela potrošač će potrebne količine osigurati iz mreže Elektroprivrede Srbije.

Prema riječima Zorane Mihajlović, ministrice rudarstva i energetike, iz solarnih panela bi se moglo dobiti 10 posto struje koja se proizvodi u srpskim termoelektranama. Proizvodnje struje u termoelektranama 2019. godine iznosila je 25.546 gigavatsati, što znači da deset posto iznosi 2555 gigavatsati.

Solarni paneli mogu se postaviti ne samo na kuće već i na sve objekta koji imaju krovove, kao i na zemljište koje nije pogodno za poljoprivredu.

Prema broju sunčanih sati u Srbiji, od 1500 do 2200 godišnje, za 2555 gigavatsati bilo bi potrebno instalirati panele snage oko 1,2 gigavata, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike. Međutim, Velimir Gavrilović, glavni direktor tvrtke Energia gas and power kaže da se građanima s prosječnom potrošnjom struje u ovom trenutku neće isplatiti uvođenje solarnih panela zbog niske cijene struje.

“Investicija bi se vratila tek za oko 15 godina što je nije kratko razdoblje. Međutim, za one potrošače koji često ulaze u crvenu zonu potrošnje, i do nekoliko puta godišnje, ta investicija je isplativa jer bi smanjila njihove račune za struju koji su veliki.

Također, isplatilo bi se i tvrtkama koje moraju plaćati struju po tržišnim cijenama te bi uvođenje solarnih panela za njih bila znatna ušteda”, objašnjava Gavrilović.

You may also like

0 comments