Solarni kolektori za grijanje vode

Sarajevo – Kompanija “Boksit” iz Milića, u saradnji sa partnerom iz Kine, počela je realizaciju pilot projekta ugradnje solarnih kolektora, vrijednog oko 25.000 KM, kojima će se zagrijavati sanitarna voda u motelu “Boksitovog” Sektora “Ugostiteljstvo i turizam”.

Glavni menadžer za projektovanje, nadzor i inženjering u Kompaniji Darko Gordić rekao je Srni da “Boksit” namjerava da ugradnju sistema solarnih kolektora ponudi i na regionalnom tržištu. “Izabrali smo sistem koji će imati funkciju samo da zagrijava sanitarnu vodu u objektu motela, no u budućnosti ćemo vjerovatno da proširimo našu djelatnost i na foto-naponske kolektore, koji proizvode električnu energiju, a koja može da se prodaje u mreži. Kolektori će zagrijavati 2.000 litara vode u našim objektima, i to je dovoljno za sve naše kapacitete i potrebe”, objasnio je Gordić. Gordić je dodao da montažu kolektora pomažu i predstavnici kineskog partnera, te da Kinezi istivremeno obučavaju “Boksitove” radnike za ugradnju ovakvih sistema.

Sistem solarnih kolektora u “Boksitovom” Sektoru ugostiteljstva i turizma biće u pogonu za tri dana, rekli su u Kompaniji “Boksit”.