Solar Impulse 2 sletio u Sevillu

Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti na Sunčevu energiju, poletio je u ponedjeljak iz New Yorka za Sevillu u Španjolskoj, krenuvši na opasni prelet Atlantika koji bi trebao trajati četiri dana što je ujedno i najdulja etapa na njegovu putu.

New York je bio kraj američkog dijela leta na putu oko svijeta koji je počeo prije više od godinu dana polijetanjem iz Abu Dabija.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju zrakoplovom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli – u Abu Dabiju.

Na ovoj etapi zrakoplovom upravlja Piccard. “Evo me samog četiri dana iznad Atlantika bez kapi kerozina”, stavio je na Tweeter prije polijetanja s newyorkškog aerodroma JFK.

Solar Impulse 2 put je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine, Japana i SAD-a.

Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć Sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

You may also like