Zrakoplov na sunčev pogon Solar Impulse 2 nastavit će svoj put oko svijeta najranije na proljeće 2016. godine jer je na njemu potrebno izvršiti niz popravaka, objavili su u srijedu američki mediji. Zrakoplov se nalazi na Havajima gdje je sletio 3. srpnja poslije 120-satnog leta iz Japana preko Tihog oceana tijekom kojega je prešao 8200 km, čime je postigao novi svjetski rekord.

Međutim, tijekom leta su se baterije pregrijavale više od očekivanoga te su pretrpjele “nepovratna oštećenja” i potrebno je više mjeseci da bi se zamijenile. Tim stručnjaka naglašava da nije riječ o tehničkoj pogreški već o pogrešnoj procjeni zagrijavanja baterija u uvjetima leta prema Havajima. Stoga će zrakoplov kojim pilotiraju Švicarci Bertrand Piccard i Andre Borschberg ponovno poletjeti najranije na proljeće sljedeće godine.

Borschberg je u video poruci naglasio da je riječ o “manjem problemu”, te ustvrdio da je let preko Pacifika bio ključan kako bi se dokazala djelotvornost letenja na solarni pogon. “Sve teškoće na koje smo naišli, koje smo morali prevladati, vjerujem da su nas samo ojačale. Imamo energije i odlučnosti za nastavak projekta, kako bismo uspješno dovršili let oko svijeta”, rekao je Borschberg.

Piccard je naglasio da se nada kako će se let nastaviti “u travnju 2016.”. Zrakoplov s pogonom na sunčevu energiju krenuo je na povijesni let oko svijeta 8. ožujka iz Abu Dabija. Ovaj švicarski avion leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ploča pričvršćenih na krilima raspona 72 metra. U 12 etapa ukupno bi trebao preletjeti 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, prosječna visina 8500 metara, a cijela misija trebala je trajati oko pet mjeseci, no zbog ove odgode put oko svijeta Solar Impulsea 2 znatno će se odužiti.

Related Posts