Socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj tek u povojima, u EU važan gospodarski čimbenik

Socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj još je u povojima, dok u EU ono zapošljava 7 posto radne populacije i stvara do 10 posto bruto domaćeg proizvoda, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji “Društvena poduzeća za radnu integraciju u Europskoj uniji” o mogućnostima, važnosti i izazovima radne integracije kroz društveno poduzetničke pothvate.

“U Europskoj uniji više od 10 posto svih gospodarskih organizacija posluje kao organizacije socijalne ekonomije i oko sedam posto radne snage radi u takvim poduzećima, dok u Hrvatskoj taj postotak iznosi tek 0,2 posto, što znači da smo još u ranoj fazi razvoja društvenog poduzetništva i da nam predstoje još mnogobrojni koraci da dođemo do razine zemalja u EU”, kazao je Teo Petričević iz konzorcija društvenih poduzeća koji promiče, razvija i unapređuje društvenu i solidarnu ekonomiju i civilno društvo ACT Grupa.

“Želja nam je otvoriti dikusiju o drugim nekim mogućim oblicima i modelima radne integracije svih osoba u nepovoljnom položaju, uključujući beskućnike, bivše ovisnike i druge osobe”, rekao je Petričević dodavši da se posljednjih sedam do osam godina govori o razvoju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, no rijetko i o radnoj integraciji.

ACT Grupa prošlog je tjedna pokrenula internetsku stranicu odrzivi-proizvodi.hr, a cilj te prve hrvatske baza organizacija koje proizvode i prodaju održive proizvode i usluge je informirati građane, ali i kompanije o tim proizvodima i uslugama te njihova promocija. “U Hrvatskoj radi stotinjak društvenih poduzeća koja imaju kvalitetne proizvodne i usluge, no, zbog teškog pristupa sredstvima za promociju, još uvijek su nevidljivi”, kazao je Petričević.

Direktorica British Councila u Hrvatskoj Aida Salamanca kazala je da je društveno poduzetništvo relativno novi koncept  ali već vrlo važan čimbenik gospodarstva. “Samo u Velikoj Britaniji socijalna poduzeća doprinose 55 milijardi funti godišnje gospodarstvu, a još važnije 73 posto ih posluje pozitivno. Socijalna ekonomija je jedna uspješna priča u Velikoj Britaniji”, kazala je.

Europska unija financira društveno poduzetništvo u Hrvatskoj kroz Europski socijalni fond i Europski fond za regionalni razvoj, ali i u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali, istaknuto je na konferenciji, na kojoj su predstavljeni i neki primjeri dobre prakse društvenog poduzetništva iz Slovenije i Austrije.

Konferenciju su zajednički organizirali ACT Grupa, Europska mreža društvenih poduzeća za  radnu integraciju ENSIE, British Council Hrvatska i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uz podršku Europskog parlamenta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

(Agencije)

You may also like

0 comments