SOA ozvučila Predsjednicu, traži se smjena Lozančića

Nakon što je Zoran Milanović napustio mjesto premijera a zamijenio ga Tim Orešković bilo je pitanje dana kada će, u dogovoru njega i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović biti potaknuta smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

Za takav zahvat potreban je njihov supotpis, a dok je premijer bio Milanović, koji je u listopadu 2012. i doveo Lozančića, to nije bilo moguće. Kao razlog smjene jest, navodno skandalozni propust ravnatelja SOA-e koji predsjednicu nije na vrijeme upozorio da kontaktira s osobom koja je bila pod tzv. mjerama, dakle bila prisluškivana i praćena. Znalci obavještajne prakse tvrde da u trenutku kada su službe otkrile da prisluškivana osoba kontaktira s osobom iz prve kategorije štićenih, morali su je trenutno upozoriti.

Na Pantovčaku tvrde da Lozančić tako nije spriječio da se predsjednicu, de facto još mjesecima neizravno nadzire. Lozančić je, navodno to učinio tek mjesecima poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno “materijala” koji su predani DORH-u. Izvori Večernjeg lista ne žele reći o kojoj se osobi s kojom je kontaktirala predsjednica radi, no sve vodi do – Zdravka Mamića! Koji je, primjerice 29. travnja 2015., kako su pisali mediji organizirao u svojoj kući na Tuškancu i proslavu njezinoga 47. rođendana.

Mamić je već tada bio ozvučen. Mjesecima poslije na Pantovčaku su shvatili da je zajedno s Mamićem bila, kao kolateralna žrtva “ozvučena” i predsjednica. Izvori bliski predsjednici tvrde da su transkripti “druženja” Mamića i predsjednice poslije završavali u rukama i na uvid – Z. Milanoviću! Lozančić je nakon nekoliko mjeseci osobno predsjednici otkrio da je Mamić pod “mjerama”.

Državni vrh, odnosno predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković pokrenut će proces smjene ravnatelja Sigurnosno- obavještajne agencije, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskog Uredu predsjednice i Banskih dvora. Ako se to ostvari, to bi bila prva politička smjena nakon imenovanja nove Vlade.

Prema našim izvorima, razloga za smjenu je više, a u državnom vrhu imaju više prigovora na rad SOA-e i njegova ravnatelja. Kako saznajemo, predsjednica Grabar Kitarović je izrazito nezadovoljna radom Lozančića iz više razloga. Prije svega činjenicom da je nisu upozorili na to da joj se pokušavaju približiti i s njom stupiti u kontakt osobe koje su u to vrijeme bile podvrgnute mjerama praćenja. Naši sugovornici nisu nam željeli kazati o kojim osobama je riječ. To bi značilo da je SOA-a saznala da je riječ o sumnjivim osobama, ali predsjednicu nisu upozorili na to.

Optužbe idu tako daleko da se Lozančića optužuje da je “pustio”te osobe da se susretnu s predsjednicom kako bi tajne službe imale “navodni” kompromitirajući materijal protiv nje. Kako saznajemo, SOA je o rezultatima praćenja tih osoba izvijestiala DORH i u izvješću se navodi kako su te osobe ostvarile kontakt s predsjednicom države. Tek nakon toga, tvrde naši izvori, predsjednica je izvještena da se susrela s osobama koje su bile pod nadzorom tajne službe. S druge strane, tvrde nam sugovornici na Pantovčaku, Lozančić se osobno na dnevnoj bazi susretao sa premijerom Zoranom Milanovićem i informirao ga o kontaktima predsjednice te mu davao transkripte razgovora predsjednice. Riječ je o iznimno ozbiljnim optužbama protiv ravnatelja SOA-e kojeg se optužuje da se uključio u unutarpolitičke obračune u zemlji te ukazuje na vrlo ozbiljan propust u protuobavještajnoj zaštiti predsjednice Republike. Ukoliko se ove optužbe pokažu točnim, samo to bi bilo dovoljno za smjenu ravnatelja Agencije, piše Jutarnji list.

No, naši sugovornici tvrde da je Lozančić imao još nekoliko propusta. Tako napominju dva slučaja otkrivanja identiteta suradnika ili djelatnika SOA. Podsjećaju da je prije dvije godine u medijima objavljen identitet djelatnika SOA-e Marija Malića, brata novinara Gordana Malića. Naši sugovornici tvrde kako je njegov identitet objavljen samo iz razloga da se diskreditira Tomislav Karamarko u čijem je mandatu Malić zaposlen u SOA-i. U medijima se tvrdilo kako je zaposlen iako je nije prošao sigurnosnu provjeru. I u tom slučaju, tvrde nam izvori, riječ je o politizaciji službe jer je, tvrde, sve izvršeno po nalogu premijera Zorana Milanovića.

Treći krimen koji se Lozančiću stavlja na leđa je slučaj otkrivanja identiteta tajnog suradnika SOA-e Mirka Raškovića. U medijima je objavljen njegov ratni put, iz kojeg je vidljivo da je on tijekom rata bio suradnik hrvatskih službi na okupiraniom području. Identitet je objavljen nakon što je odbio potpisati potporu koaliciji Hrvatska raste. U SOA-i su tvrdili kako tajni podaci nisu iscurili od njih, ali izvori bliski Predsjednici tvrde kako je uloga SOA-e da otkrije odakle su podaci iscurili, a ne da uvjeravaju javnost kako su kod njih podaci na sigurnom. Naši sugovornici tvrde kako su neki djelatnici MUP-a spremni potvrditi da im je jedan djelatnik SOA-e ukazao na taj dokument, nakon čega je isti iscurio iz MUP-a. Predsjednica je nakon objave dokumenta zatražila provedbu nadzora u Sigurnosno- obavještajnoj agenciji. Nadzor je proveden, a naši nam izvori tvrde kako u izvješću stoji da SOA nema nikakve veze s curenjem dokumenta u javnost. Naši izvori tvrde daje SOA napravila propust i prilikom prošlogodišnjeg posjeta predsjednice Srebrenici kada je kamenovan premijer Srbije Aleksandar Vučić. Naime, tvrdi se kako njeno osiguranje nije upozoreno da bi tijekom posjeta moglo doći do incidenta.

Draganu Lozančiću četverogodišnji mandat istječe u listopadu ove godine. Prema zakonu, imenovanje i smjenu čelnika obavještajnih agencije predlaže Vlada, a zajedno ga moraju supotpisati premijer i predsjednica države.

 

You may also like

0 comments