Sniženi rezultati Starbucksa zbog Kine

Američki lanac kafića Starbucks izvijestio je da mu je tromjesečne rezultate pritisnuo slabiji rast u Aziji koji je zasjenio snažan promet u vrijeme božićnih blagdana u Sjevernoj i Južnoj Americi.

U prvom fiskalnom tromjesečju zaključno s 27. prosinca ukupni neto prihodi Starbucksa porasli su 11,9 posto, na 5,37 milijarde dolara. Neto dobit pripisana kompaniji smanjena je 30 posto, na 687,6 milijuna dolara, izvijestila je u četvrtak američka kompanija.

Na globalnoj je razini promet u kafićima otvorenim dulje od godinu dana porastao osam posto, a gotovo istu stopu rasta kompanija je zabilježila i u najvećem odjelu koji obuhvaća Sjevernu i Južnu Ameriku. U Europi je pak prihode Starbucksa pogodio smanjeni broj turista nakon terorističkih napada u Parizu ali i jači dolar, što je zakočilo i rast u azijsko-pacifičkoj regiji, tumačio je u telekonferenciji poslovni direktor Kevin Johnson.

Tako je u toj regiji promet u kafićima otvorenim više od godinu dana porastao samo pet posto. “Strahuje se da je to dijelom povezano s općim usporavanjem u Kini, koje bi – pokaže li se da je posrijedi dugoročniji trend – moglo naškoditi rezultatima kompanije”, ističe Carter Harrison iz istraživačke kompanije Conlumino.

Starbucks inače polaže velike nade u širenje poslovanja u Kini unatoč naznakama usporavanja rasta na azijskom tržištu. U proteklim je tromjesečjima poslovne rezultate Starbucksa poduprla nova tehnologija plaćanja i narudžbi preko mobilnih uređaja, privlačna kupcima koji bi inače uzmaknuli pred dugim redovima.

You may also like

0 comments