Agencija Standard & Poor’s snizila je u srijedu kreditni rejting Japana za jednu razinu, procjenjujući da vlastima vjerojatno neće poći za rukom da u idućih nekoliko godina snažnije potaknu gospodarski rast i suzbiju deflaciju.

Kreditni rejting Japana izmijenjen je iz ‘AA-‘ na ‘A+’, čime je treće svjetsko gospodarstvo prebačeno iz razreda ‘visokih ocjena’ u razred ‘visokih srednjih ocjena’. “Unatoč početnim obećavajućim naznakama, vladina strategija oživljavanja gospodarskog rasta i okončanja deflacije vjerojatno neće dovesti do preokreta u sljedeće dvije do tri godine”, drže u agenciji

Prognoza za rejting je stabilna i odražava očekivanja agencije da će “umjereni rast i stabilizacija razine cijena usporiti povećanje državnog duga u iduće dvije godine i u konačnici ga stabilizirati”. Prema definiciji rejtinga na internetskim stranicama S&P-a, ocjena ‘A+’ podrazumijeva nešto veću osjetljivost zemlje na nepovoljne promjene, uključujući one u ekonomskoj sferi, uz još uvijek snažan kapacitet za uredno servisiranje financijskih obveza.

Related Posts