Međunarodni monetarni fond (MMF) vjerojatno će u idućim tjednima sniziti prognozu rasta njemačkog gospodarstva zbog britanske odluke o napuštanju Europske unije, izjavila je u srijedu visoka dužnosnica međunarodnog zajmodavca.

Velika Britanija važan je trgovinski partner Njemačke a značajne promjene u ekonomskim odnosima dvije zemlje imat će posljedice po Njemačku, upozorila je pomoćnica direktora europskog odjela MMF-a Enrica Detragiache u telekonferenciji održanoj povodom objave redovnog MMF-ovog izvješća o stanju u najvećem europskom gospodarstvu. “Što se tiče nove prognoze, naravno da razmišljamo o sniženju”, rekla je Detragiache. “Već u izvješću naznačujemo da referendum u Velikoj Britaniji predstavlja rizik za snižavanje”.

“Još neko vrijeme nećemo znati kako će ovaj novi odnos izgledati”, pojasnila je, dodavši da će sama nesigurnost utjecati na izglede za rast. U procjeni zaključenoj prije britanskog referenduma MMF je blago povisio prognozu njemačkog gospodarskog rasta u ovoj godini, na 1,7 posto, s ranije prognoziranih 1,5 posto. Snizili su pak procjenu za iduću godinu, s 1,6 na 1,5 posto. “Očekujemo da će taj rast biti predvođen domaćom a ne inozemnom potražnjom i da će ga podržati dobar rast plaća, niske cijene energije i poticajnija fiskalna i monetarna politika”, objasnila je dužnosnica MMF-a.

U njemačkom ekonomskom institutu DIW procjenjuju da će britanska odluka o napuštanju EU-a vjerojatno smanjiti njemački izvoz i zakočiti rast u idućoj godini za čak pola postotnog boda.

Njemačko gospodarstvo poraslo je u 2015. za 1,7 posto, najsnažnije u četiri godine, potaknuto osobnom potrošnjom i visokom državnom potrošnjom na izbjeglice. Kao i MMF, i njemačka vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti 1,7 posto, te potom usporiti na 1,5 posto u 2017. Odluka o izlasku Britanije iz EU nije uračunata u tu prognozu.

Iz MMF-a su također pozvali vladu u Berlinu da provede strukturne reforme kako bi se pozabavila sve izraženijim izazovima koje sa sobom donosi ubrzano starenje društva, poput nedostatka kvalificiranih radnika. “Potičemo njemačke vlasti da se odlučnije pozabave tim izazovima kroz različite strukturne reforme”, rekla je Detragiache.

Njemačka vlada trebala bi tako više poticati žene da rade puno radno vrijeme, te starije radnike da kasnije odlaze u mirovinu, kazala je. Migranti bi se također trebali integrirati u tržište rada, dodala je.

Related Posts