Home Europska unija Snimke iz Perkovićeva bunkera terete optužene u Njemačkoj

Snimke iz Perkovićeva bunkera terete optužene u Njemačkoj

by admin

Optuženici Josip Perković i Zdravko Mustač, koji se u münchenskom procesu brane šutnjom, danas će u sudnici moći poslušati snimke osobnih razgovora o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Jedna od njih rezultat je obavještajnog rada BND-a, a na njoj se čuje kako Josip Perković 1991. godine govori kako Arkan nije izvršitelj ubojstva Đurekovića. U tom su trenutku Nijemci tražili Arkana, a on je bio u pritvoru u Remetincu sa optužbom za organiziranje pobune u Hrvatskom. Nijemci su sumnjali kako je Arkan ubio Đurekovića, međutim na snimci se čuje kako su Perković i Mustač o tome negodovali, donosi Slobodna Dalmacija.

Ovu i još 72 audio snimke sudu je predočio Bože Vukušić, a na jednoj od tih snimki Josip Boljkovac i Marijan Kraljević King tvrde kako “smo mi ubili Đurekovića, tko bi drugi?”. King, naime po vlastitom priznanju nije znao da ga Perković snima kada su u njegovoj kući razgovarali Boljkovac, Mustač, Perković i on o tim slučajevima.

Na tim snimkama nalaze se priznanja veza jugoslavenskih tajnih službi s kriminalcima i egzekutorima poput Ljube Magaša Zemunca, ali i razmišljanja o ubojstvu Đurekovića. Perković na nekoliko mjesta kaže kako Arkan ništa nije imao s ubojstvom. Stoga se postavlja pitanje, kako to Perković zna kada “o slučaju nije imao saznanja” kako je svjedočio Josip Manolić.

Nalog za otvaranje Perkovićeva bunkera, koji se nalazio u SIS-u, odakle je Vukušić dobio snimke, dao je pomoćniku ministra obrane Goranu Dodigu 1994. godine. O tome što se još nalazi u Perkovićevu bunkeru uskoro će svjedočiti Antonio Lekić, bivši obavještajac i koautor čuvene Predstavke, koju još nitko nije vidio, zato što je označena državnom tajnom.

Related Posts