SNB upozorava na opasnopsti od Brexita

Švicarski guverner Thomas Jordan upozorio je u četvrtak da bi se gospodarstvo malene alpske zemlje moglo suočiti s previranjima ako Britanci na referendumu odluče izaći iz Europske unije te je obećao da će po potrebi poduzeti mjere kako bi se ublažio njihov utjecaj.

“Švicarska je kao malo i otvoreno gospodarstvo jako izložena međunarodnim zbivanjima”, pojasnio je Jordan novinarima po završetku kvartalne sjednice SNB-a. “Britanski referendum o članstvu u EU, koji će biti održan idućeg tjedna, mogao bi izazvati pojačanu neizvjesnost i turbulencije”, dodao je švicarski guverner, poručivši da će u SNB-u budno pratiti situaciju i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere.

Švicarska središnja banka zadržala je danas negativne kamatne stope i ponovila da je švicarski franak i dalje značajno precijenjen. Kamatna stopa na depozite po viđenju zadržana je na minus 0,75 posto. Svrha negativnih kamatnih stopa je odvraćati ulagače od kupnje i držanja franka kao valute-utočišta u koji sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima za gospodarstvo.

Potvrđen je i ciljani raspon za tromjesečni libor od minus 1,25 do minus 0,25 posto, navodi se dalje u priopćenju. “Naša monetarna politika tako se i dalje temelji na dva ključna elementa – negativnim kamatnim stopama i našoj spremnosti da igramo aktivnu ulogu na tržištima valuta. Oba bi trebala smanjiti privlačnost ulaganja u franak i time ublažiti pritisak na domaću valutu”, pojasnio je guverner SNB-a.

Švicarski franak već dugo ima status sigurnog ulaganja a ovog je tjedna snažno ojačao nakon objave anketa koje su pokazale da su pristaše britanskog izlaska iz EU u prednosti. Njegovo jačanje šteti gospodarstvu a posebno pogađa izvoznike, primoravajući ih na rezanje troškova i spuštanje cijena kako bi zadržali konkurentnost na inozemnim tržištima.

SNB je na današnjoj sjednici ujedno poboljšao procjene inflacije za 2016. i 2017. godinu, pozivajući se na snažan rast cijena nafte od ožujka i zadnjih bančinih procjena. U ovoj godini sada očekuju pad cijena za 0,4 posto, upola slabiji no što su predviđali u ožujku. U 2017. cijene bi trebale porasti 0,3 posto, nasuprot dosada očekivanih 0,1 posto.

Projekcija ovogodišnjeg gospodarskog rasta potvrđena je u rasponu od jedan do 1,5 posto. “Očekujemo da će se globalni gospodarski oporavak održati u idućih nekoliko tromjesečja”, kazao je Jordan.

You may also like