SNB ponovno brani vrijednost CHF-a?

Podaci koje je u petak objavila Švicarska narodna banka (SNB) sugeriraju da je ta institucija proteklih dana potrošila 60 milijardi franaka ili oko 65 milijardi dolara za otkup drugih stranih valuta kako bi usporila rast tečaja franka.

Vrijednost švicarskih deviznih rezervi porasla je na 498,4 milijarde franaka u siječnju, dok je krajem prosinca iznosila 495 milijardi franaka. Švicarska narodna banka odustala je obrane tečaja prema euru 15. siječnja, od kad je euro prema franku oslabio oko 14, a dolar oko 11 posto.

Banka je odbila službeno komentirati napise o kupnji stranih valuta, no analitičari su uvjereni da će ona i dalje kupovati valute kako bi barem donekle spriječila prevelik rast franka. „SNB će i dalje kupovati valute kako franak, koji je i dalje utočište za investitore, ne bi pretjerano ojačao”, poručuju analitičari Commerzbanka.

Podsjetimo, SNB je u proteklih nekoliko godina nakupio goleme zalihe eura upravo zato da u slučaju prevelikog jačanja franka može braniti domaće izvoznike na njihovim ključnim tržištima.