Snažno skočila dobit BP-a

Britanska energetska kompanija BP u 2017. godini više je nego udvostručila svoju dobit, na 6,2 milijarde dolara, s 2,6 milijardi godinu dana prije, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte na svjetskim tržištima.
Prilikom objave poslovnog izvješća u utorak, izvršni direktor te kompanije Bob Dudley prošlu godinu je označio “kao jednu od najsnažnijih u novijoj povijesti kompanije”.

BP je u 2017. otvorio sedam novih naftnih i plinskih polja, a proizvodnja nafte skočila je 12 posto, na 247 milijuna barela dnevno.

Dobit tvrtke u četvrtom kvartalu porasla je na 2,1 milijardu dolara, u usporedbi s 400 milijuna dolara u istom tromjesečnom razdoblju 2016. godine.

 Naftne kompanije profitirale su od rasta cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima. Početkom siječnja cijena nafte dosegnula je 70 dolara po barelu po prvi puta od prosinca 2014. godine.

Cijene su počele rasti od kraja 2016. godine, kada su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke zemlje koje nisu članice tog kartela postigle dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

BP se godinama oporavlja od šteta nakon katastrofalnog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine, kada je prilikom eksplozije na naftnoj platformi poginulo 11 osoba, a procjenjuje se da se izlilo 4,9 milijuna barela nafte.

Ukupni troškovi za kompaniju, uključujući novčane kazne i naknade tvrtkama, nadmašile su 60 milijardi dolara, zbog čega je tvrtka posljednjih godina morala prodati i dio imovine. (Agencije)

You may also like