Snažno porasle kineske devizne rezerve

Kineske devizne rezerve snažno su porasle u siječnju zahvaljujući jačem juanu koji je crpio podršku iz nade u napredak kinesko-američkih trgovinskih pregovora.
Kineske rezerve porasle su u siječnju za 15,2 milijarde dolara, najviše u posljednjih godinu dana, dosegnuvši 3.088 milijardi dolara, pokazali su podaci središnje banke objavljeni u ponedjeljak. U prosincu uvećane su za 11 milijardi dolara. Ekonomisti su u Reutersovom istraživanju prognozirali njihov rast u siječnju za 9,3 milijarde dolara.

Prošle su godine kineske devizne rezerve pale za 67,24 milijarde dolara ali su i dalje najveće u svijetu. Povećanje rezervi na početku godine rezultat je jačanja neameričkih valuta i povećanja cijena financijske imovine koju drži Kina, navodi se u priopćenju središnje banke. Juan je u siječnju ojačao prema dolaru 2,6 posto, dosegnuvši u jednom trenutku najvišu razinu prema zelenoj novčanici u šest mjeseci. Prošle je godine kineska valuta prema američkoj oslabila 5,3 posto.

Očekuje se da će na tečaj kineske valute u predstojećem razdoblju presudno utjecati ishod trgovinskih pregovora Kine i SAD-a. Peking je u ponedjeljak iskazao optimizam u pogledu nastavka pregovora, izrazivši ujedno nezadovoljstvo misijom američke mornarice u spornom Južnokineskom moru, koja prigušuje izglede za poboljšanje odnosa između Pekinga i Washingtona.

Mnogi analitičari sumnjaju da će Peking pristati na zahtjeve Washingtona za velikim strukturnim reformama ali procjenjuju da bi dvije strane mogle pronaći dovoljno dodirnih točaka za nastavak razgovora i za odgodu povećanja američkih carina na kinesku robu, koje bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka.

You may also like

0 comments