Snažna rafinerijska proizvodnja podigla cijene nafte

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država pokazali pad zaliha sirove nafte, signalizirajući kontinuiranu snažnu potražnju rafinerija unatoč obilnoj opskrbljenosti svjetskih tržišta. Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva porasla 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 57,80 dolara. U SAD-u se barelom trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 52,01 dolar.

Jučer objavljeni podaci američke vlade pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu smanjene za čak 4,3 milijuna barela zahvaljujući snažnom skoku rafinerijske potražnje koja je dosegnula rekordnu razinu. Izvješće navodi na zaključak da je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču i dalje snažna i da uspijeva apsorbirati povećane količine energenata unatoč obilnoj svjetskoj proizvodnji, napominje Reuters.

Olivier Jakob iz švicarske energetske savjetodavne tvrtke Petromatrix pojašnjava da je američka potražnja i dalje vrlo snažna zahvaljujući potrošnji benzina koja podupire maksimalni tempo rada rafinerija tijekom cijelog ljeta. U drugom dijelu godine tržište možda više neće biti tako uravnoteženo, kada rafinerije krenu s radovima na održavanju, upozorava on. “Američke su zalihe sirove nafte još uvijek na visokoj razini i zalihe bi se ponovo mogle početi gomilati čim počne sezona održavanja rafinerija”, upozorava Jakob. “Ostatak svijeta još uvijek isporučuje previše sirove nafte”, dodaje on.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trenutno proizvodi oko 2,5 milijuna barela dnevno više no što je potrebno, puneći zalihe širom svijeta i održavajući pritisak na cijene, napominju analitičari. Na ionako preobilnu OPEC-ovu ponudu mogla se uskoro nadovezati i povećana isporuka nafte iz Irana, nakon što budu ublažene sankcije toj zemlji slijedom njezina sporazuma sa šest svjetskih sila o rješenju pitanja spornog nukleranog programa.

Iranske naftne rezerve spadaju među najveće u svijetu i prije uvođenja sankcija ta je zemlja izvozila gotovo tri milijuna barela nafte dnevno. U protekle dvije i pol godine izvoz je smanjen na samo milijun barela dnevno, podsjeća Reuters. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 54,94 dolara, što znači da je porasla za 39 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments