Snažna eksplozija odjeknula Ankarom

Snažna eksplozija odjeknula je u centru Ankare. Turske sigurnosne službe kažu kako je eksploziju prouzrokovalo vozilo.

Eksplozija je odjeknula u blizini turskog parlamenta, javljaju lokalni mediji, piše Telegraph.

CNN Turk javlja da je ozlijeđen ‘veliki broj ljudi’.

Telegraph piše kako je u eksploziji poginulo najmanje 5 osoba dok CNN Turk javlja da je ozlijeđen ‘veliki broj ljudi’.

Sky News javlja da je izbio požar na najmanje tri autobusa i nekoliko automobila. Na mjestu eksplozije  izbio je požar i u zrak se izdiže veliki oblak dima.

Turski premijer Ahmet Davatoglu je kazao da vlasti istražuju okolnosti eksplozije. ”Primili smo informaciju o eksploziji i trenutno istražujemo što se dogodilo”, kazao je on.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je planirani put u Bruxeles nakon eksplozije u srijedu u Ankari u kojoj je poginulo najmanje pet, a ozlijeđeno 10 ljudi, potvrdio je dužnosnik u uredu premijera.

Davutoglu se večeras spremao na službeni put u Bruxelles, dodaje dužnosnik. Automobil krcat eksplozivom dignut je u zrak u trenutku prolaska vojnog konvoja nedaleko od središnjeg trga Kizilay, gdje se nalaze brojna ministarstva, glavni stožer oružanih snaga i parlament. Turske televizije prikazale su snimke vatrene stihije koja je zapalila vozila nakon eksplozije koja se čula nekoliko kilometra uokolo. Turska vojska potvrdila je da je cilj napada bilo vojno vozilo. koje je napadnuto dok je stajalo u koloni na semaforu.

Zamjenik premijera Bekir Bozdag taj je napad nazvao “terorističkim činom”. Turska vlada nametnula je privremenu i djelomičnu zabranu emitiranja, koja se prije svega odnosi na prizore s poprišta napada i prenošenje neslužbenih informacija. Turska je u stanju pripravnosti od serije napada koji su izvedeni na njezinom teritoriju koji se pripisuju sunitskoj džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS). Najfatalniji napad izveden je 10. listopada prošle godine kada su ispred željezničkog kolodvora u Ankari ubijene 103 osobe.

U ljeta 2015. u Turskoj se ponovo razbuktao sukob s Kurdima, posebice na jugoistoku zemlje s većinski kurdskim stanovništvom, a koji uzima sve više maha i poprima sve veće razmjere. Osim islamskih radikala i kurdskih boraca, Turska nije pošteđena niti napada radikalnih ljevičara.

You may also like

0 comments