Snažan skok zaliha zadržao cijene nafte iznad 31 dolar

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 31 dolar nakon iznenađujuće velikog rasta američkih zaliha koji je potisnuo u drugi plan očekivanja da bi veliki proizvođači mogli postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,54 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,30 dolara. Na američkom je tržištu barel je danas pojeftinio 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 30,80 dolara. Jučer je završio trgovanje u plusu 1,11 dolara.

Tržišta je jučer uzdigla nada da bi ključni proizvođači ipak mogli postići dogovor o smanjenju proizvodnje nakon što su dužnosnici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije u više navrata neodređeno signalizirali da bi mogli udružiti snage u tom smjeru. To je bilo dovoljno da cijene poskoče, unatoč procjeni analitičara da su šanse za dogovor vrlo slabe. “Pozitivno je raspoloženje rezultiralo iz snažnih rezultata američkih kompanija i glasina da OPEC i Rusija razmatraju smanjenje proizvodnje. Po našoj su procjeni šanse za dogovor tih strana iznimno male”, napisali su u bilješci analitičari ANZ-a.

Dodatno je danas uzlazni trend cijena zakočio podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivano snažnom rastu zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, za čak 11,4 milijuna barela. Očekivao se osjetno skromniji rast, za 3,3 milijuna barela.   “Ovog ćemo proljeća nekoliko puta kliznuti na vrlo niske razine. Stanje je na fizičkom tržištu strašno i zalihe će se samo gomilati, tako da će cijene opet krenuti naniže. Još nismo završili sa spuštanjem”, drži analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Cijene nafte do sada su se u siječnju smanjile 16 posto, čime je ukupni pad cijena od sredine 2014. godine, kada je započela cjenovna kriza, dosegnuo 77 posto. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 25,11 dolara, što znači da je pala 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments