Snažan skok aktivnosti u industriji eurozone

Aktivnosti u industriji eurozone poskočile su u rujnu najsnažnije u više od šest i pol godina, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit, pri čemu je nastavljeno gomilanje neobavljenih poslova rezultiralo rekordnim tempom zapošljavanja novih radnika.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u rujnu na 58,1 bod, s 57,4 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, izračunali su u Markitu, snizivši time neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Uzlet aktivnosti u proizvodnom sektoeu eurozone dodatno je ubrzao u rujnu, uz rast PMI-ja na razinu koja je u proteklih 17 godina premašena samo jednom”, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Pritom je baza oporavka sve šira i potražnja raste u cijeloj regiji, blagotvorno utječući na sve zemlje”, dodaje Williamson.

Snažan skok proizvodnje poduprt je pojačanim priljevom novih narudžbi, koji se intenzitetom približio lipanjskoj najvišoj razini u nešto više od šest godina zahvaljujući posebno kontinuirano snažnoj izvoznoj potražnji.

Zbog kontinuiranog snažnog priljeva novih narudžbi nerealizirane su narudžbe poskočile najsnažnije u više od 11 godina, te su poslodavci nastavili otvarati nova radna mjesta, primjećuju u Markitu.

“Nagli rast knjiga narudžbi potaknuo je proizvođače da zapošljavaju nove radnike najsnažnijim tempom u 20-godišnjoj povijesti istraživanja za potrebe izrade PMI-ja”, tumači glavni ekonomist londonske tvrtke.

“Unatoč tom povećanju kapaciteta neobavljeni poslovi nastavili su se gomilati, i to ubrzanim tempom, što upućuje na zaključak da ima još puno prostora za daljnje zapošljavanje”, dodaje Williamson.

Najsnažnije je intenzivirano zapošljavanje u Nizozemskoj i Njemačkoj, gdje je dosegnulo najvišu razinu u više od šest godina. Ubrzano su zapošljavali i poslodavci u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, pokazuje Markitovo istraživanje.

Williamson ukazuje i na ojačani optimizam proizvođača, koji je prema rezultatima Markitova istraživanja dosegnuo razinu nadmašenu tek jednom od početka praćenja tog pokazatelja u srpnju 2012. godine.

“Snažniji euro zasada gotovo i nije nagrizao rast izvoza a opća je ocjena da je i domaća potražnja poboljšana”, zaključuje glavni ekonomist Markita.

You may also like