Snažan rast u SAD-u i Njemačkoj podupro rast DT-a

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom objavio je u četvrtak da je u prošloj godini zabilježio dvoznamenkasti rast dobiti zahvaljujući snažnom rastu u američkoj podružnici mobilne telefonije i većem broju klijenata na matičnom njemačkom tržištu.

Neto dobit DT-a porasla je u prošloj godini za 11 posto, na 3,3 milijarde eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 13,3 posto, na 19,9 milijardi eura. Prihodi su poskočili 10,5 posto, na 69,2 milijarde eura. “Deutsche Telekom bio je u 2015. izuzetno uspješan na obje strane Atlantika”, istaknuo je izvršni direktor Tim Hoettges.

Poslovanje s mobilnom telefonijom u SAD-u T-Mobile US “zabilježilo je u 2015. puno snažniji rast nego ostali mobilni operateri u SAD-u a paralelno su uspjeli i značajno poboljšati profitabilnost”, priopćila je kompanija u godišnjem poslovnom izvješću. T-Mobile US trenutno zauzima treću poziciju na američkom tržištu i na kraju prošle godine imali su 63,3 milijuna klijenata, 8,3 milijuna više nego na kraju 2014. “Ukupni trend broja klijenata u SAD-u i dalje pokazuje nedvosmisleno pozitivan neto rezultat u odnosu na svakog pojedinog konkurenta T-Mobile US-a”, konstatiraju u njemačkoj kompaniji.

I u matičnoj Njemačkoj grupa je po navodima iz poslovnog izvješća uspjela pridobiti nove klijente u segmentu mobilne telefonije. DT je prošle godine dodatno povećao ulaganja u mreže u SAD-u i u Europi. Tako je gotovinska kapitalna potrošnja bez troškova mobilnih frekvencija porasla 13,5 posto, na 10,8 milijardi eura, navodi se u izvješću.

U četvrtom tromjesečju 2015. grupa je zabilježila neto dobit od 946 milijuna eura, u odnosu na neto gubitak od 110 milijuna eura u istom razdoblju godine ranije. Prilagođena EBITDA poskočila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 15,7 posto, na 5,1 milijardu eura. Prihodi su uvećani pet posto, na 17,9 milijardi eura. U prognozama iz DT-a najavljuju da planiraju “održati dinamičan rast iz prošle godine i nastaviti poboljšavati profitabilnost u 2016.”.

Očekuju “značajno povećanje” prihoda i operativne dobiti koja bi po njihovim procjenama trebala porasti šest posto, na 21,2 milijarde eura. Na temelju snažnih prošlogodišnjih rezultata uprava je najavila da će predložiti isplatu 10 posto više dividende za 2015., od 55 eurocenta po dionici.

You may also like

0 comments