Snažan rast industrije u studenom i prosincu

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u studenom prošle godine u odnosu na listopad porastao je za 7 posto, dok kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet porastao za 15,8 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ranije objavljeni podaci DZS-a pokazuju da je tijekom jedanaest mjeseci prošle godine promet industrije na mjesečnoj razini (po desezoniranim podacima) rastao tijekom pet mjeseci, pri čemu je najviša stopa, od 8,5 posto, zabilježena u rujnu u odnosu na kolovoz, a 7 postotna stopa iz studenog druga je po visini u 2015. godini. Na godišnjoj razini, pak, (po kalendarski prilagođenim podacima), povećanje prometa hrvatske industrije lani je zabilježen tijekom osam od jedanaest mjeseci, pri čemu je stopa iz studenog, od 15,8 posto, najviša. Jedini mjesec 2015. u kojem je također zabilježena dvoznamenkasta stopa rasta bio je ožujak, kada je promet industrije na godišnjoj razini porastao za 11,2 posto.

Prema najnovijim podacima DZS-a, u studenom 2015. godine na mjesečnoj je razini promet industrije na domaćem tržištu rastao za 8,5 posto, dok je promet na stranim tržištima istovremeno povećan za 4,5 posto. Godišnja usporedba pokazuje, pak, rast prometa na domaćem tržištu za 9,6 posto, a na stranim tržištima za čak 21,3 posto. Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom je na godišnjoj razini najviše rasla ukupna prodaja kapitalnih proizvoda, i to za 25,3 posto. Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno je povećana za 3,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,2 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto. Pad prodaje u tom se razdoblju bilježi samo kod energije, za 7 posto.

Kumulativno je u prvih jedanaest mjeseci 2015., u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, promet industrije porastao za 4,5 posto, i to zahvaljujući rastu prodaje na stranim tržištima za 11,4 posto, s obzriom da se na domaćem tržištu bilježi pad prometa u tom razdoblju od 1,4 posto.

You may also like

0 comments