Snažan pad industrijske proizvodnje u eurozoni

Eurostat
Prema posljednjim podacima Eurostata, industrijska proizvodnja u EU na mjesečnoj je razini u rujnu ostala nepromijenjena dok je u europodručju zabilježila pad od 0,4%

Prema posljednjim podacima Eurostata, industrijska proizvodnja u EU na mjesečnoj je razini u rujnu ostala nepromijenjena dok je u europodručju zabilježila pad od 0,4%. S druge strane, u odnosu na rujan 2019., zabilježen je pad od 5,8% u EU odnosno 6,8% u europodručju. Promatrano po glavnim industrijskim skupinama, najsnažniji godišnji pad u europodručju zabilježila je proizvodnja kapitalnih dobara (-13,3%).

Slijede energija (-4,5%), intermedijarna dobra (-3,7%), trajna roba široke potrošnje (-1,7%), dok je netrajna roba porasla 0,7%.

Među zemljama EU, najveći godišnji pad zabilježile su Irska (-13,6%), Njemačka (-8,7%), Francuska i Nizozemska (obje -6,1%). Jedini porast zabilježen je u Poljskoj (3,3%) i Portugalu (2,5%). U SAD-u su objavljeni tjedni podaci s tržišta rada. Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenih iznosio je 709 tisuća u tjednu koji je završio 6. studenog (u usporedbi s 751 tisuću u tjednu ranije) čime je zabilježen četvrti tjedan zaredom s brojem zahtjeva ispod 800 tisuća. Tržišna očekivanja iznosila su 735 tisuća.

Danas su na rasporedu objave preliminarnih podataka o BDP-u te zaposlenosti u europodručju za treće tromjesečje dok će u SAD-u biti objavljeni pokazatelji U. of Michigan za studeni.

You may also like

0 comments