Snažan dolar opustio izvoz EU

Da u svakom zlu ima nešto dobra, poslovica je čija se istinitost ovih dana pokazuje i u gospodarstvu. Zbog situacije s Grčkom i niza drugih makroekonomskih razloga euro je od početka godine oslabio u odnosu na američki dolar. Iako na prvi pogled to zvuči zabrinjavajuće za gospodarstvo eurozone, ali i za gospodarstva zemalja koja su u vanjskoj trgovini naslonjena na euro poput Hrvatske, situacija je malo složenija. Naime, europski proizvodi koji se izvoze na treća tržišta i čija se cijena obračunava u eurima postali su cjenovno povoljniji u odnosu na proizvode američkih konkurenata. Vidi se to i po izvještajima o dobitima kompanija za drugi ovogodišnji kvartal u kojemu velike europske tvrtke mahom objavljuju rast dobiti.

Francuski proizvođač vojne opreme Thales objavio je dobit tolike razine da su dionice te kompanije dosegnule rekordnu vrijednost na burzama. S druge strane, američke su tvrtke u problemima. Budući da je američki dolar u posljednjih 12 mjeseci narastao 18 posto u odnosu na euro, sve više kupaca okreće se proizvodima europskog podrijetla koji su im sada znatno jeftiniji. Pad potražnje donio je sa sobom, naravno, i pad dobiti pa se procjenjuje da će američke tvrtke iz sustava burzovnog indeksa Standards&Poors kumulativno zabilježiti pad dobiti od 2,2 posto. Još je jedan bitan razlog zbog kojeg su poslovni rezultati europskih kompanija bolji u odnosu na njihove američke konkurente. Riječ je o činjenici da se europsko gospodarstvo budi i potpuno oporavlja od recesije koja je harala proteklih nekoliko godina. Tomu je najviše pridonijela Njemačka sa svojim gospodarstvom koje je danas najjače i najstabilnije gospodarstvo Europe. Upravo je Njemačka i najbolje iskoristila odnos eura i dolara, piše Večernji list.

“Nijemci imaju proizvod i distribucijske kanale. Sa svojim su proizvodima nastupili na američkom tržištu i znatno promijenili svoj udjel u tom dijelu svijeta”, kaže ekonomist dr. Ljubo Jurčić. Iako sadašnja situacija ne odgovara američkim izvoznicima, vrlo je vjerojatno da će se ovaj trend nastaviti i da će dolar i dalje zadržati svoju vrijednosnu poziciju u odnosu na euro.

“U svemu je važno imati na umu da SAD ne vodi računa samo o ekonomiji, već i o geopolitici. Bitna je ta geoekonomska komponenta kojom Washington drži svoj primat. Naime, SAD je danas i bit će još dugo najsigurnija zemlja na svijetu. Kada dođe do velikih trzavica na globalnoj razini, kapital se seli u SAD bez obzira na to koliko dolar bio jak ili slab u odnosu na euro ili bilo koju drugu valutu svijeta. Njemačka je efikasnija zemlja, ali nije toliko sigurna. S druge strane, gospodarstvo SAD-a zasnovano je na nešto drugačijim temeljima od ostatka svijeta. Amerikanci rade na razvoju proizvoda i tehnologija čiju proizvodnju prepuštaju Aziji ili Europi i tu se neće puno mijenjati”, kaže dr. Jurčić.

You may also like