Snaga Sibiri otvara se u prosincu

Putin i Xi
Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Xi Jinping učestvovat će u ceremoniji otvaranja plinovoda “Snaga Sibira” u dprosincu putem video linka, pripćio je pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

“Putin i Xi Jinping će u prosincu, putem video konferencijskog mosta, dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog plina u Kinu preko istočnog kraka plinovoda”, rekao je on novinarima i dodao da dvije zemlje uspješno surađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Gazprom i Kina su kao datum za službeno puštanje u rad plinovoda “Snaga Sibira” utvrdili 2. prosinac, rekao je ranije ruskoj agenciji jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje plinovoda bilo planirano za 20. prosinac.

Plinovodom “Snaga Sibira” će biti transportiran prirodni plin iz ogromnog nalazišta nafte i plinskog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta plinskog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa plinovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

U svibnju 2014. godinesu Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali odgovarajući ugovor o prodaji i kupovini.

Gazprom je 29. listopada saopćio da je završio punjenje plinovoda “Snaga Sibira”.

Plin iz polja Čajanda je stigao do pogranične plinske mjerne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj dio trase plinovoda spreman za početak isporuke plina u Kinu.

You may also like

0 comments