Snaga Sibira puštena u pogon

Putin i Xi
Rusija je u ponedjeljak plinovodom “Snaga Sibira” počela isporučivati plin Kini, javlja agencija Anadolija pozivajući se na priopćenje Kremlja.

Predsjednici dvije države Vladimir Putin i Xi Jinping, kako je saopćeno, učestvovali su na ceremoniji videolinkom.

Putin je pozdravio događaj nazvavši ga historijskim i dodao kako će pomoći u unapređivanju rusko-kineske suradnje. “Ove godine se obilježava 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine ćemo početi isporučivati ruski plin Kini”, rekao je ruski čelnik.

Smatra kako će ovaj korak poboljšati suradnju Kine i Rusije na energetskom polju te doprinijeti ostvarivanju cilja o obimu trgovine od 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Xi je kazao kako je stavljanje u pogon plinovoda nova faza bilateralnih odnosa Moskve i Pekinga.”Istočna trasa rusko-kineskog plinovoda je značajan projekt u bilateralnoj energetskoj suradnji, a služi kao model duboke integracije obostrano korisne saradnje naših zemalja”, dodao je Xi.

Dogovor o isporuci ruskog plina Kini na period od 30 godina 2014. godine potpisali su ruska korporacija Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC). Za te potrebe Gazprom je izgradio plinovod “Snaga Sibira”.

Prema preliminarnom dogovoru, Rusija će Kini godišnje isporučivati 38 milijardi kubnih metara plina.

Početak protoka plina plinovodom “Snaga Sibira” odražava ruske napore okretanja prema istoku u pokušaju ublažavanja štete od zapadnih financijskih sankcija nametnutih zbog aneksije ukrajinskoga Krima 2014. Taj je korak učvrstio položaj Kine kao glavnoga ruskog izvoznog tržišta, a Rusiji dao potencijalno enormno veliko novo tržište izvan Europe.

Dolazi u vrijeme kad se Moskva nada pokrenuti dva druga velika energetska projekta: Sjeverni tok 2 (podzemni baltički plinovod do Njemačke) i plinovod Turski tok (do Turske i južne Europe). Plinovod “Snaga Sibira”, dug 2159 kilometara, dopremat će plin iz polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni.

Plinovod Snaga Sibira dug 3000 kilometara dopremat će plin iz plinskih polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni. “To je stvarno povijesni događaj ne samo za globalno energetsko tržište nego i za sve nas, za Rusiju i Kinu”, rekao je Putin koji je pratio puštanje u pogon putem videoveze iz ruskoga crnomorskoga odredišta Sočija.

“Ovim korakom rusko-kineska strateška suradnja u energetici podiže se na kvalitativno novu razinu te nas približava izvršenju zadatka, postavljenog zajedno s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, ostvarenja bilateralne trgovine u vrijednosti 200 milijardi dolara do 2024.”, dodao je Putin.

You may also like

0 comments