SMIRUJU LI SE STRASTI U ZALJEVU PRIJE SASTANKA OPEC-A?

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u petak da je SAD zadovoljan katarskim naporima u sklopu provedbe sporazuma u svrhu borbe protiv financiranja terorizma i arapske zemlje pozvao da ukinu blokadu te male zaljevske zemlje.

Tillerson je obišao zaljevske zemlje prošli tjedan da ublaži najgori regionalni spor zadnjih godina no napustio je regiju bez ikakva čvrsta uporišta da će se spor uskoro riješiti.

Prošli mjesec su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli sankcije Kataru optužujući ga za financiranje ekstremističkih skupina i savezništvo s Iranom, starim neprijateljem zaljevskih zemalja. Katar je optužbe odbacio.

Zemlje su Kataru postavile 13 zahtjeva, uključujući onaj da se zatvori turska vojna baza i televizijska mreža Al Jazeera, što je Doha odbila. Dok je bio u Zaljevu, Tillerson je potpisao sporazum s Katarom u vezi s financiranjem terorizma u pokušaju da se ublaži kriza. No, neistomišljenici su rekli da time nije riješena njihova zabrinutost. Tillerson je rekao da je Katar voljan sjesti za stol s četiri zemlje i razgovarati o njihovim zahtjevima, no važno je za Dohu da se “u tim razgovorima poštuju suverenost i dignitet svih pet zemalja”.

„Oni su bili veoma agresivni u provođenju ovog sporazuma, mislim kako smo zadovoljni sa njihovim nastojanjima“, izjavio je Tillerson novinarima prije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Omana Yusufom bin Alawijem bin Abdullahom u State Departmentu.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli su sankcije Kataru prošlog mjeseca i optužuju Dohu da finansira ekstremističke grupe, te da je postala saveznik Iranu što Katar negira.

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani izdao je u četvrtak dekret sa novim pravilima za definiranje terorizma, zamrzavanje fondova i finansiranje terorizma i uspostavljanje nacionalnih listi terorizma.

Ujedinjeni Arapski Emirati u petak su pozdravili nova pravila kao jedan od prvih pozitivnih znakova otkako su četiri arapske države nametnule Kataru sankcije prošlog mjeseca. Prekidanje diplomatskih, saobraćajnih i komercijalnih odnosa četiri države sa Katarom poremetilo je uvoz hrane i drugih stvari, te nagnalo strane banke sa umanje svoja poslovanja sa Katarom. „Nadam se kako će četiri države razmotriti gest dobre volje i ukinuti kopnenu blokadu koja, smatram najviše pogađa katarske stanovnike“, istakao je Tillerson.

You may also like

0 comments