Smirivanje stanja u Agrokoru oporavilo burzovne indekse

Zahvaljujući smirivanju krize u koncernu Agrokor, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi protekloga tjedna ojačali oko 2 posto, prekinuvši petotjedni negativni niz, a i idućega će tjedna njihovo kretanje ponajviše biti pod utjecajem vijesti vezanih uz restrukturiranje Agrokora.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 2,31 posto, na 1.949 bodova, a Crobex10 za 1,97 posto, na 1.139 bodova. Redovni promet iznosio je 102,6 milijuna kuna, što je oko 22 milijuna kuna manje nego tjedan ranije. “Nakon pet tjedana gubitaka, Crobexi su prošloga tjedna ojačali. U fokusu ulagača ponovno su bile dionice iz sastava koncerna Agrokor, koje su u utorak i srijedu bile zaslužne za gotovo polovinu ukupnog redovnog prometa dionicama, uz jači oporavak cijene. Krajem tjedna bio je pojačani promet i dionicama Adris Grupe, zbog objave konsolidiranih rezultata i prijedloga isplate dividende”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Nastavno na pozitivne vijesti iz Agrokora o novom kreditu od 80 milijuna eura te najavama kako bi banke mogle preuzeti dugove od dobavljača, dionice iz sastava koncerna ostvarile su rast cijena, u utorak čak i po dvoznamenkastim stopama, dodaje Jurić.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Leda, s prometom od 24,6 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 21,9 posto, na 3.778,99 kuna.  Među dionicama kompanija iz sastava Agrokora najviše je skočila cijena dionice Zvijezde, za 35,54 posto, na 2.250 kuna.

Znatno se oporavila i cijena dionice Jamnice, za 10 posto, na 55.000 kuna. Istodobno, dionica Belja oslabila je 3,27 posto, na 9,16 kuna, a Vupika za 17 posto na 19,9 kuna, te je bila i najveća gubitnica. Uz dionice Agrokorovih kompanija, znatniji promet ostvaren je i dionicama HT-a, gotovo 6 milijuna kuna, a cijena im je pritom porasla 0,28 posto, na 174,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlašteno izdanje Adrisa, s prometom od 4,7 milijuna kuna, a cijena mu je ojačala 1,58 posto, na 463,2 kune. Redovnom izdanju Adrisa cijena je poskočila 1,77 posto, na 571 kunu, no uz promet od svega 146.000 kuna. “Adris Grupa objavila je u četvrtak dobre rezultate poslovanja u 2016. godini te prijedlog isplate dividende od 17 kuna po dionici. Dividenda od 2 kune više po dionici u odnosu na godinu ranije pozitivno se odrazila na burzi na cijene redovne i povlaštene dionice Adrisa i u četvrtak i u petak”, kaže Jurić.

Od ostalih poslovnih vijesti, Jurić ističe da je vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera u utorak objavila da u dogovoru sa sindikatima diže plaće svim zaposlenicima za 6 posto, što predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja u motiviranje i nagrađivanje svojih zaposlenika.

Dionica Valamara poskupila je 0,95 posto, na 42,4 kune, a njome je ostvareno 2 milijuna kuna prometa. Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Viadukta, sa skokom cijene za 28,4 posto, potom Dukata za 26,8 posto, Instituta IGH za 20,5 posto, Optima Telekoma za 16,2 posto itd. “Sljedeći tjedan očekujemo ponovno pojačan promet dionicama kompanija iz koncerna Agrokor, a rast ili pad Crobexa ovisit će uvelike o korporativnim vijestima tijekom tjedna, te raspoloženju investitora vezano za daljnji tijek restrukturiranja Agrokora”, zaključuje Jurić.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u petak je izrazio očekivanje da će većina banaka i dobavljača potpisati Promemoriju o mjenicama te izvijestio da je odabran savjetnik za restrukturiranje, čije će ime biti poznato početkom idućega tjedna.

Ocijenio je da je “Agrokor bio harmonika koja je rastezala plaćanja prema dobavljačima koliko je mogla” i sad se to pokušava svesti na normalne rokove, a očekuje da bi do početka lipnja sve kompanije iz tog koncerna trebale biti u situaciji da svoje obveze servisiraju na vrijeme.

I na sastanku MMF-a i Svjetske banke o Agrokoru

Situacija u Agrokoru i njezin utjecaj na rast BDP-a i financijsku stabilnost bili su tema razgovora i u Washingtonu na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke. “Mi očekujemo u HNB-u da će utjecati na niži rast 2017. godine, ali ne uznačajno niži s novim projekcijama ćemo izaći za koji mjesec ali ne očekujemo snažan negativan efekt na rast BDP-a dok na financijsku stabilnost kao što smo rekli neće utjecati”, reka je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Iako ne nadzire privatne kompanije, Međunarodni monetarni fond ipak prati što se događa s Agrokorom. “Pozdravljamo početak restrukturiranja i sigurno ćemo pozorno pratiti situaciju s obzirom na veličinu tvrtke i njezino poslovanje u regiji, ali to nije u našoj direktnoj nadležnosti”, istaknuo je Vujčić a prenosi HRT.

I ministar financija Zdravko Marić je izjavio da je u Washingtonu nezaobilazna tema bio Agrokor, da je punjenje proračuna u skladu s projekcijama te da očekuje pozitivan ishod u svibnju glede izlaska iz Procedure prekomjernog deficita (EDP).

U razgovorima vođenim u Svjetskoj banci tijekom proljetne skupštine naglasak je stavljen na projekt financijskog i poslovnog restrukturiranja autocesta, u koji je ta međunarodna financijska institucija aktivno uključena, kazao je Marić u telefonskoj izjavi za Hinu. “Oko toga smo vodili operativne sastanke s timom Svjetske banke, čiju veliku podršku u tome imamo”, izjavio je ministar.

U MMF-u je, uz makroekonomiju, nezaobilazna tema bila i Agrokor, dodao je. Napomenuo je da u pravilu međunarodne financijske institucije poput Svjetske banke i MMF-a ne prate pojedine kompanije. “No, s obzirom na značaj, veličinu i utjecaj Agrokora na hrvatsko gospodarstvo i u regiji, sigurno da su to bila nezaobilazna pitanja. U ovome trenutku, obzirom na sve okolnosti, oni ne raspolažu sa svim mogućim i dostupnim informacijama u smislu procjene potencijalnih efekata na gospodarstvo i projekcije, i zato smo i vodili, između ostaloga, te razgovore. MMF i Svjetska banka ohrabruju i potiču da se traži aktivno rješenje, što smo i pokrenuli”, izjavio je Marić, dodavši: “Što koncern bude uspješniji u restrukturiranju, odnosno oni koji su za to zaduženi, to sigurno možemo očekivati da potencijalno negativni efekti budu što manji”.

You may also like