Smijenjen Radman, za vršitelja dužnosti imenovan Kovačić

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije razriješio je Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, sa sedam glasova za i tri suzdržana i predložio da funkciju vršitelja dužnosti preuzme urednik/novinar HRT-a Siniša Kovačić Prema Zakonu o HRT-u Kovačić na poziciji v.d.- a može biti najdulje šest mjeseci, a u roku od mjesec dana od njegova imenovanja Nadzorni odbor (NO) HRT-a treba objaviti javni natječaj na glavnog ranvatelja kojeg u konačnici bira Sabor.

Premda je Odbor bio sazvan za 8:30 sati sjednica je odgođenau zadnji tren bez ikakva obrazloženja. U konačnici je započela dva i pol sata kasnije, a kako razlog za odgodu uz novinare nisu dobili ni članovi odbora oglasio se potpredsjednik SDP-ov Nenad Stazić. ‘Obavijest da se sjednica odgađa dobio sam dvije minute prije nego što je sjednica trebala početi. Naprasno sazvana sinoć sjednica sada je naprasno otkazana, a da nitko ne objašnjava ni zašto je sazvana tako naglo ni zašto je tako naglo otkazana. Jedino obrazloženje koje meni pada na pamet je da je došlo do nove svađe između HDZ-a i Mosta, da se ne mogu dogovoriti tko bi od njih trebao staviti šapu na HRT’, kazao je Stazić novinarima.

Podsjetimo, sjednica odbora sazvana je sinoć poslijepodne sa samo dvije točke dnevnog reda – razriješenjem aktualnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i imenovanjem vršitelja dužnosti HRT-a. Kada je sjednica konačno krenula zapelo je na dnevnom redu.

Naime, članovi Odbora iz redova oporbe Nenad Stazić (SDP) i Goran Beus Richenberg (HNS) ustvrdili su da se izvješća o poslovanju i radu HRT-a već više od petnaest dana kisele i da ukoliko se Radmana smjeni neće imati tko braniti ista.

Jasen Mesić (HDZ) kazao je je Radman branio izvješće Josipa Popovca kada je smijenjen 2012. godine.

Darinko Kosor (HSLS) upozorio je Stazića da previše dramatizira i dodao da su neistinite tvrdnje da se jučer nije znao kandidat za vršitelja dužnosti. Na izrečeno Stazić je uzvratio kazqavši da to nije istina jer mu je predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) decidirano kazao da se ne zna.

Nakon povuci – potegni dnevni red je zahvaljujući vladajućima usvojen i riječ je preuzeo Šenol Selimović, predsjednik NO-a HRT-a, koje i pokrenulo postupak za Radmanovo razrješenje zbog odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, piše Tportal.

Selimović je, u prijenosu kojeg možete pratiti na N1 televiziji, iznio hodogram događanja koji je prethodio zahtjevu za smjenu. od toga da je od Vijeća za elektorničke medije 28. prosinca prošle godine dobio zahtjev da provodi odvojeno računovodstvo, preko njihova naloga dva dana kasnije da se isto sprovede, preko zajedničkog sastanka 21. siječnja gdje je dogovoreno da se oformi radna skupina, pa sve do postupka za smjenu.

‘Vaše sve navode glavni ravnatelj HRT-a pobija, ali mi to ne možemo čuti zbog specifične demokracije koju parlamentarna većina vodi. Imao kontradiktorne stavove vas, Radmana, ane znamo što misli ni Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektorničke medije. Ovo me podsjeća na Karamarka i Petrova gdje svaki priče svoje’, kazao je Stazić i dodao da nema razloga da vjeruje njegovo izvjeću jer nema priliku čuti drugu stranu.

Kazao je Selimovoviću da je on možda osvetnički motiviran jer nije prošao za urednika Radio Zadra u Radmanovu mandatu. Selimović mu je replicirao kazavši da to što nije postao urednik na Radio Zadru nema veze s njegovom ulogom u NO-u.

Stazić mu je dodao da da ovo u čemu sudjeluje je politička egzekucija u kojoj se ne može čuti druga strana.

Davor Bernardić (SDP) smatra da je žalosno da se mjesec i pol dana vladajuća koalicija bavi samo tajnim službama, policijom i medijima, a ne stvarnim problemima građana. ‘Ne ulazim u to je li Radman kriv ili nije, ali ovo je streljanje bez suđenja’, kazao je Bernardić dodavši da se provodi blitzkrieg kako bi se preuzela televizija.

Mesić je SDP prozvao da Radmana brani tri godine jer im to stranački odgovara. ‘Dajte mi recite ijednu promjenu zakona u prošlom sazivu Sabora koja nije išla za tim da se netko ne smijeni. Recite mi što je to Radman ispoštivao, a što je Odbor tražio. Zašto Radmana držite tri godine Radmana kad je davao otkaze novinarima lijeve i desne provinijencije’, upitao je Mesić, a potom i dao odgovor: Držali ste ga jer vam je to stranački odgovoralo jer ste mogli držati na kratkom lancu.

Stazić mu je uzvratio da je on napadao sam Radmana u Saboru kada je smatrao da radi loše. ‘Nismo ga smjenili jer je dobio mandat, a ne radimo to politički. Vi možete reći da ga želite politički smijeniti. Ali onda to recite’, kazao je Stazić.

Kosor je naveo da se cijelo vrijeme zamagljuje bit stvari a to je da je od 2012. javna televizija postala državna. ‘Iz rasprave ispada mi degradiramo institucije koje je izabrao Sabor , a to su Agencija za elektorničke medije i Nadzorni odbor. Mi zamagljujemo pravi prolbem što HRT više nije javna nego državna televizija. Vi ste uveli 2012. godine da se glavni ravnatelj bira u Saboru. Meni preostaje samo da vjerujem ono što je napisao AEM i NO i to je jedino mjerodavno’, kazao je Kosor.

Nakon toga uslijedilo je glasovanje o Radmanu, a potom i Kovačićevu imenovanju.

You may also like

0 comments