Smanjuju izvoz zbog domaće uporabe plina?

Australski LNG

Australski izvoznici ukapljenog prirodnog plina (LNG) možda će morati preusmjeriti višak domaćim kupcima kako bi se spriječila potencijalna nestašica tokom zime, upozorio je u četvrtak operater tržišta energije.

Proizvođači su se prošle godine obvezali povećati proizvodnju, ali opskrba u južnoj Australiji naglo se smanjuje, što znači veći rizik od nestašica na kraći rok i ‘rupa’ u opskrbi na dulji rok, rekao je Operater australskog tržišta energije (AEMO).

“Opasnost manjka plina u svim južnim regijama u godinama od zime 2023. do 2026. i dalje nije isključena, u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta… a te rizike dodatno bi pojačale nedostatne zalihe plina u skladišitima”, rekao je Westerman.

Od 2026. Australija mora od proizvođača zatražiti dodatne obveze o pojačanoj opskrbi plinom odnosno o dovoljnom broju projekta obnovljivih izvora energije kako bi pokrila potražnju za plinom, rekao je AEMO.

Proizvođači plina odgovaraju pak da oklijevaju s ulaganjima u veću proizvodnju, nakon vladinih intervencija na tržištu, uključujući priedloženi režim “razumnih cijena” plina i proširene ovlasti za preusmjeravanje plina namijenjenog izvozu na domaće tržište.

Ministar energetike Chris Bowen opovrgnuo je vezu između vladine intervencije, uključujući i 12-mjesečno ograničenje cijena plina, i nesigurnosti ulaganja, rekavši da se do 2022. gotovo sav plin prodavao po cijenama nižim od aktualnog limita.

You may also like