Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji ostao je u lipnju na razini svibnja, dok je u usporedbi s lipnjem prošle godine smanjen za 1,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako je zaustavljen blagi rast broja zaposlenih u hrvatskoj industriji, bilježen uzastopce zadnja četiri mjeseca, pri čemu je u svibnju stopa rasta bila najviša u ovoj godini. Naime, nakon što je u siječnju zaposlenih u industriji bilo 0,6 posto manje nego u prosincu prošle godine, u veljači je njihov broj na mjesečnoj razini porastao za 0,3 posto, u ožujku za 0,2 posto, travnju za 0,1 posto i svibnju 0,4 posto.

U lipnju je nastavljeno smanjenje broja zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini, koje se, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine. Usporedno sa smanjenjem broja zaposlenih na godišnjoj razini, u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnost rada u hrvatskoj industriji porasla je za 1,8 posto prema istom lanjskom razdoblju.

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u lipnju na mjesečnoj razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji bio veći za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju smanjen je za 0,2 posto, a opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostao na istoj razini kao u prethodnom mjesecu.

Na međugodišnjoj razini, u prerađivačkoj je industriji, koja zapošljava 90,82 posto svih zaposlenih u industriji, u lipnju bilo 1,1 posto manje zaposlenih. Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 3,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,3 posto.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu isto lanjsko razdoblje, proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 1,8 posto. Proizvodnost u rudarstvu i vađenju povećana je za 10,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala je za 1,3 posto.

Related Posts