Smanjenje opskrbe smanjilo cijenu nafte

Disciplinirano provođenje
Cijene nafte porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, potaknute discipliniranim smanjenjem opskrbe iz vodećih proizvođača i saudijskom najavom dodatnog rezanja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 55,83 dolara. Na američko  barelom se trgovalo po 52,81 dolar.

Na oba tržišta cijena je u siječnju porasla skoro osam posto. Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom saveznika koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi se prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji. Do kraja 2020. smanjivali su je za 7,7 milijuna barela dnevno.

U siječnju proizvodnja je u članicama OPEC-a prema istraživanju Reutersa porasla sedmi mjesec zaredom, u skladu s dogovorom, ali manje no što se očekivalo. Porasla je i ruska proizvodnja nafte i ukapljenog plina, u skladu s očekivanjima i dogovorom s OPEC-om. Saudijska Arabija najavila je smanjenje za dodatnih milijun barela dnevno zbog novog vala pandemije koji koči potražnju.

Slabiji dolar također pruža potporu naftnim tržištima, budući da pojačava kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time implicitno i potražnju. Goldman Sachs je objavio da bi se cijene do srpnja mogle popeti na 65 dolara, prognozirajući deficit na tržištu nafte od 900.000 barela dnevno u prvoj polovini 2021. godine. Do sada su očekivali da će iznositi pola milijuna barela dnevno.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 54,41 dolar, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments