Smanjenje komercijalnih zaliha dovest će do rasta cijene nafte

Analiza Capital Economicsa
Neočekivano smanjenje komercijalnih zaliha nafte u SAD za 0,7 milijuna barela dovelo je do rasta cijena nafte. Marka WTI je porasla za jedan posto. Analitičari očekuju povećanje zaliha za 4,1 milijun barela.

Analitički centar Capital Economics navodi kako ova statistika pokazuje da je najteže razdoblje naftne krize prošlo. To znači kako će potražnja i ponuda nafte biti uravnotežena i kako ne postoji prijetnja da će skadišta biti prepunjena.

Najveći strah u ovom trenutku ostaje prijetnja od drugog vala pandemije virusa. Ona može dovesti do prestanka smekšavanja karantena, što pomaže rastu potrošnje nafte. Novi slučajevi infekcije zabilježeni su u Južnoj Koreji i Kini, koje su već priopćile kako su pobijedile bolest i počele otvarati preduzeća.

Smanjenje proizvodnje u SAD-u koje službeno nisu preuzele na sebe nikakve obveze, povezane su s ozbiljnim problemima u industriji. Većina malih i srednjih preduzeća koje se bave eksploatacijom nafte nalaze se na rubu bankrota. Zbog toga je Bijela kuća uspjela postići ukljućenje FED-a u program pomoći naftnim kompanijama.

You may also like

0 comments