Smanjenje kineske trgovinske razmjene pritisnule cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su blago kliznule nakon pokazatelja o smanjenju kineske trgovinske razmjene sa svijetom, no zadržale su većinu dobitaka ostvarenih krajem prošloga tjedna, nakon naznaka da bi se mogao postići dogovor o smanjenju proizvodnje na globalnoj razini.

Barelom nafte na londonskom tržištu jutros se trgovalo po 33,29 dolara, što znači da je skliznuo tek 7 centa u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio za 13 centa, na 29,31 dolara, no i dalje je za 11 posto skuplji u usporedbi s njegovom najnižom cijenom u 12 godina, na koju se spustio u četvrtak. Danas bi trgovanje moglo biti smanjenog obujma zbog državnog praznika u Sjedinjenim Državama, napominju analitičari.

U fokusu tržišta jutros su bili najnoviji podaci iz Kine o padu izvoza za 11,2 posto u siječnju u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, uz istodoban pad uvoza za čak 18,8 posto. Kineski uvoz sirove nafte pao je za 20 posto u usporedbi s rekordnom razinom zabilježenom u prethodnom mjesecu. Daleko slabiji podaci od očekivanja pojačali su zabrinutosti u vezi potražnje iz tog najvećeg svjetskog potrošača energije, pa su cijene u ponedjeljak blago skliznule.

No, zadržana je većina od preko 10-postotnog skoka cijena, koji su u petak potaknule glasine da bi članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle u konačnici pristati na smanjenje proizvodnje da bi se smanjili viškovi na tržištima. Na londonskom i američkom tržištu barel je u petak poskupio više od tri dolara nakon što je ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) poručio da su članice OPEC-a spremne surađivati po pitanju smanjenja proizvodnje.

Raspoloženje unutar OPEC-a promijenilo se u smjeru sve većeg konsenzusa u pogledu nužnosti postizanja dogovora oko načina zauzdavanja pada cijena na globalnim tržištima nafte, kazao je nigerijski ministar nafte, dodajući da će razgovarati sa svojim kolegama u Saudijskoj Arabiji i Kataru.

“Što su cijene niže, to je proizvođačima poticaj veći za smanjenje proizvodnje”, kazao je Kaname Gokon, analitičar u Okato Shoji. No, većina analitičara, uključujući Međunarodnu agenciju za energiju (IEA), izražava skepsu u pogledu postizanja dogovora OPEC-a s drugim izvoznicima oko zauzdavanja sve veće proizvodnje.

“Ostajemo pri stajalištu da će, budu li se cijene na umjetan način podupirale kroz smanjenje proizvodnje, samo skupljim vidovima proizvodnje dati više prostora da odahnu pa će rješavati problema samo kratkoročno”, napisali su analitičari izi Phillip Futuresa u bilješci klijentima.

Odvojeno je OPEC u ponedjeljak objavio da je cijena barela iz njegove referentne košarice nafte u petak iznosila 26,74 dolara, što znači da je porasla za oko 1,5 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments