Smanjenje FED-ovih kamata potaknulo svjetske burze

Zabrinutost za potražnju energenata
Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana oštrog pada, jer su novi slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji učvrstili nadu ulagača da bi Fed već ovoga mjeseca mogao dodatno smanjiti kamatne stope.

Nakon što su u prethodna dva dana ti indeksi potonuli više od 2,5 posto, i jučer je trgovanje započelo padom cijena dionica zbog novih slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja. Institut za upravljanje nabavom (ISM) objavio je kako je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u rujnu skliznuo na 52,6 bodova, najnižu razinu od polovice 2016. godine.

Kako je početkom tjedna objavljeno da je proizvodna aktivnost pala na najniže razine u posljednjih 10 godina, jučer objavljeni podatak o uslužnoj aktivnosti potvrdio je da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava. Međutim, nakon početnog pada, tržište se kasnije oporavilo jer su ojačale špekulacije o daljnjem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Nakon slabih gospodarskih pokazatelja, jučer su trgovci na tržištu novca podigli izglede za smanjenje kamata Feda u listopadu na 90 posto, dok su još početkom tjedna ti izgledi iznosili 40 posto. Ulagači se sada nadaju da bi, osim u listopadu, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta od početka godine.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, za 1,3 posto, u energetskom sektoru.

Na valutnim se tržištima, pak, dolar našao pod pritiskom jer su ojačale špekulacije da bi Fed zbog usporavanja rasta gospodarstva mogao smanjiti kamatne stope. A cijene su nafte blago porasle nakon jučerašnjeg pada. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,35 posto, na 52,65 dolara. No, od početka tjedna na gubitku je 5,8 posto jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva oslabiti potražnja za energentima

You may also like

0 comments